НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КУРСАНТСКИ ЩУРОТИИ И НЕСГОДИ ОТ ПРЕДИ
(ПОВЕЧЕ ОТ) ПОЛОВИН ВЕК (1)

В Морското училище постъпваха младежи от цялата страна. Всеки от тях носеше различни знания, умения, морални принципи, хигиенни навици и индивидуални особености на родния му край. Към това следва да се прибави и присъщите на младостта опортюнизъм и стремеж за лична изява.
Всичко това трябваше да преври в казана на петгодишната военна служба. За петте години - хиляда осемстотин двадесет и пет дни и нощи, се случваха безброй случки, събития и преживявани. Някои от тях са описани и представени по долу.

Сладки отмъщения
Четвъртокурсникът навигатор Кузето, ръководен незнайно от какви мотиви, реши да повиши успеха си. Започна често след вечерна проверка да остава до полунощ в стаята на класното отделение да се бори с учебниците и тетрадките.
Прибирайки се късно той несъобразително продължаваше с навика си да си говори на глас докато се съблича. Разбуждаше вече заспалите си колеги и отнасяше по някоя ругатня. Една вечер някои от тях намериха от някъде три-четири презерватива, напълниха ги с вода, леко ги завързаха и ги поставиха под чаршафите на леглото му. Прибира се късно Кузето, мърмори си на висок глас и съблечен се тръшва на леглото. Изведнъж усеща хладна мокрота и виква: „Пичлемета, тук се е спукала някаква тръба!“ И след последвалия взрив от смях и замервания с възглавници и разни други вещи, помагат на Кузето да обърне дюшека на другата страна и заспиват отмъстени. За известно време Кузето се отказа от нощното си ученолюбие, но след две-три нощи пак продължи.
Веднъж, прибирайки доста след полунощ, но вече предупреден да не мърмори гласно, бързо се съблича и тръшва на леглото. Обаче се натъртва на нещо кръгло и голямо и от болка не се въздържа: „Хи, хи ... пичлемета, сега сте ми сложили кофа”. След като установява, че въпросната кофа е доста тежка и не може сам да я премахне от леглото си, Кузето го удря гласно на молба: „Пичлемета, елате да махнем кофата”. Включват осветлението в помещението и се оказва, че в леглото на Кузето няма кофа, а камбана - бронзовата камбана от плаца, донесена незнайно кога и как от двама отмъстители. Окончателно разсънени, двама-трима от колегите помагат на Кузето и злополучната камбана е снета от леглото и оставена на пода.
Сутринта командирът на ротата с удивление забелязва камбаната и иска обяснения от Кузето. Не получава никакво смислено такова, и му разпорежда до обяд да я отнесе на щатното й място на плаца. Кузето подкупва с почерпка в лавката свой колега и камбаната е отнесена съвместно на постоянното й място. Ученолюбивият нощен плам на Кузето окончателно се изпари.Шарж на автора, направен от неговия съвипускник о.з. капитан І ранг Христо Бориславов Димитров (Чони) и публикуван във второто издание на книгата „Морска смехосбирка“ с автор МИБЕЛ (Варна, 2017 г.)
Карикатура, поместена в училищния вестник „Вапцаровец“ през 1969 г.
Авантата е чиста печалба
Третокурсниците Анатков и Кузето се подготвяха за наряд. След като се измиха и избръснаха, установиха, че на единия е свършил одеколонът, а пък другият имал навик да ползва такъв от някой колега. Сещат се, че техният колега Градското винаги има одеколон, но го крие в гардеробчето си.
Промъкват се в полутъмната гардеробна, откриват нужното гардеробче и изваждат въжделеното шишенце с одеколон. Намазват си лицата.
По едно време Кузето възкликва: „Май този одеколон се пени!” Анатков го парира: „ Давай, давай ... Авантата е чиста печалба”. И изсипват част от съдържанието на шишенцето и върху косите си.
На Градското, по някакви причини, косата беше взела да пада и оредява. Някой му препоръчал да ползва шампоан вместо флотския сапун за миене на косата. Бяха му изпратили от дома едно сто грамово къдраво шишенце с хризантема на етикета и надпис „Камелия”. Имено на това шишенце попаднаха неговите колеги.
Строен е новият наряд на плаца. Слънцето безмилостно напича. Шампоанът по лицата и косите на Анатков и Кузето изсъхва, спича се и смъди. Едва изчакали края на развода, те се втурват на пожар в ротната умивалня и подлагат главите си на крановете със студена вода. Ругаят и взаимно се обвиняват за своята лакомия. ...

МИБЕЛ
Февруари 2018 г., Варна
(Следва)