НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
PRO MEMORIA: КАПИТАН І РАНГ ЦВЯТКО ПЕТРОВ ДОНЧЕВ
Колеги преподаватели и възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” изказват своите най-искрени съболезнования по повод кончината на 07.03.2018 г. на о.з. капитан І ранг Цвятко Петров Дончев.
Роден е на 05.04.1931 г. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ТУ - София. Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ постъпва през 1961 г. като капитан-лейтенант - преподавател в цикъл „Обща техника“. До 1991 г. работи като редовен, а след това като хоноруван преподавател. Бил е заместник-началник на катедра „Техническа механика“ и на факултет „Инженерен“. Преподавал е дисциплините „Машинно чертане“, „Съпромат“ и „Машинни елементи“. Безспорен професионалист в работата си.
Отиде си един добър и силен човек, принадлежащ към поколението офицери, които сърцато полагаха основите на морската идея във флотската ни Алма матер! Сериозен, стриктен, коректен и отдаден на задълженията си преподавател с изключителен принос в утвърждаване авторитета и развитието на катедра „Техническа механика“ и факултет „Инженерен“. Всички ние завинаги ще го запазим в спомените си като светла личност и голям професионалист. Напусна ни офицер, еталон за принципност, обективност, честност и акуратност.
Ще те запомним, приятелю като сладкодумец и джентълмен до мозъка на костите, с душа на аристократ. Благодарим ти за хубавите спомени!
Раздялата с битието е привидна. И временна. Скъпите ни личности завинаги остават с нас. Живеят с нас. И в нас. Питаме ги в минути на съмнение.  Прошепват ни разумни  решения. Радват се на малките ни победи. Проливат безплътни сълзи заедно с нас.
Поклон към щедрия, винаги толерантен и обаятелен дух на моряка, привързал ни към себе си с невидими въжета.
Поклон пред светлата ти памет, капитане! За нас беше чест!

Катедра „Техническа механика”Капитан І ранг Цвятко Петров Дончев (1931 - 2018 г.)