НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕНЪТ ЗА ЛЕВСКИ ОЖИВЯВА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ

В навечерието на Националния празник - 3 март, във Военноморския музей беше открита изложбата „Докосване до Апостола“, която представя едни от малкото запазени реликви, носещи спомена за големия революционер.
За пръв път жителите и гостите на Варна имаха възможността да видят кичур от косите на Левски, неговото сребърно кръстче, тасчето и камата му, които Националният военноисторически музей в София има честта да съхранява.
При откриването на изложбата директорът на музея д-р Мариана Кръстева подчерта уникалната възможност докосвайки се до представените реликви да се доближим до величието на саможертвата на Апостола и да извървим своите стъпки, по пътя към Свободата.
„Свободата ни е изстрадана, а не подарък” - припомни командирът на българските ВМС контраадмирал Митко Петев, който присъства на събитието. Личните вещи на Дякона са експонирани в изложбената зала на музея и ще могат да бъдат видяни до 20 март 2018 г.
Паралелно беше открита и гостуващата фотоизложба „Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки“ на РВИМ - Плевен, която допълва разказа за пътя към Освобождението. Тя е разположена във външната експозиция на музея и може да бъде разгледана до 30 април 2018 г.
В деня на Националния празник - 3 март (събота), Военноморският музей работи с вход свободен.