НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАК ПРЕЗ 1999-2000 Г. ВОЗИХМЕ С „ПАНЕГА“ БЕНЗИН ОТ МИДИЯ ЗА ВАРНА
В края на 1999 г. и в началото на 2000 г. с моторен танкер „Панега“ возим бензин от Мидия за Варна на един от най-големите БГ олигарси (и чудесен трети помощник на контейнеровоз). Капитан беше, (да е жив и здрав!), Тодор Досев, голям Човек, Капитан и танкерист. Моя милост – старпом, възстановен в Параходство БМФ след дисциплинарно уволнение в края на 1998.
Товарим бензин и го сепарираме като луди. Толкова танка - „91“, толкова танка - „93“, останалото - „супер“. След това хвърляме оцветители, за да не се сбърка по цвят. Отиваме във Варна и пак разделно разтоварване.
Гледам - на брега всичко отива в един голям резервоар и става „супер“. До тук добре, спрях да се напрягам за сепарирането. Сега обаче възникна големият проблем. Танкерът взимаше около 5000 тона. Товарим редовно 5 - 10 тона отгоре в Румъния, а във Варна постоянно около 200 тона не ни излизат. Мутрите имаха тогава счетоводна книга с две графи: „даде ми“ и „взех му“.
Уж не казват нищо, но аз си знам за кого работим и ми пари под краката. Накрая решихме да отидем при конструктора на кораба и да говорим. Той беше на възраст, но си спомни, че като го е проектирал навремето, му казали таблиците да показват повече товар, защото корабът ще работи на износ бензин за Бейрут. Така си и останали докато не се смени конюктурата и не дойдоха новите чорбажии дето нямат минус и делено в калкулатора, само знаят плюс и умножение. Накараха го човечеца да направи за нула бройки нови таблици.
Отиваме в Мидия и ми викат: „Чиф, готово - имаш 5010 тона, разписвай за 5000 и бягай за Варна“. Не и този път, заявявам, взимайте таблиците и смятайте 4710 и сложете още 300, и тогава тръгваме. Румънците смятат и зяпат - не знаят какво става.
Ами нищо - гледаме филма „Смяна на местата“ с Еди Мърфи, им обяснявам аз. След това във Варна - товарът точно. Идват момчетата с дебелите вратове и ми казват: „Чиф, няма лошо, можеш да си сипеш от товара и в личната кола 50-100 литра, ние сме с тебе.“ Че и на мен ми стана по-леко така и работата потръгна „вара тута“ цяла година.
Сега чета, че босът бил един от най-богатите хора в БГ. Надявам се не е забравил, че и ние с капитан Досев ударихме рамо за това.
Айде със здраве, ако някой се интересува, имам и още един интересен случай с този кораб и същата линия.

Златомир ВЕРГИЕВ,
от 2002 г. - АГРО-моряк и по душа...

Моторният танкер „Панега“ на кей в Пристанище „Транспетрол“ - Варна, 1988 г.