НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Pro memoria:
КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ КРАСИМИР ХАРИЗАНОВ ОТПЛАВА
В ОТВЪДНОТО
СУЕТА СУЕТ
Изпратихме в последното му плаване Красимир Харизанов, нашия Хари, от 15-та рота на Морското училище. Беше на 61 години, син, съпруг, баща и дядо. На старите гробища във Варна, заедно с неговите сродници, се събраха съратници от Третия дивизион: Лонев, Енчо, Тошко Йотов, механика Дяков…, начело с капитан Русинов. Заедно с тях и ние, неколцина негови съвипускници.
Майка му е още жива и по време на церемонията по прощаването стоеше на колене до главата му, а той, с бяла брада, омачкан от тежката болест, не приличаше на себе си.
- Милото ми момче, на кого ни оставяш, мама…
Момчето й беше от първия випуск на Мичманското училище от 1975 г.  Двамата с Данчо Йорданов, постъпили в него още на 14 години, пълни отличници след четиригодишния курс и с пагони на „главен старшина“, имаха разрешение да кандидатстват в Морското училище за курсанти - редовна форма на обучение. Приеха ги, остригаха ги „нула номер“, свалиха им пагоните и пак станаха новобранци - ега ти и войската, добре че нямаше война.
Знаете какво следва след завършването на Морското училище.
След като напусна военния флот, докато беше кадър в отдел „Кадри“ на БМФ-то, имахме веселяшко недоразумение. Един наш съвипускник чакал Хари да му прати смяна някъде по Бразилско, защото синчето му щяло да има „абитуриентска“. Един ден ме налетя съпругата му, гневна и възмутена.
- Как може толкова да не държите един на друг, Хари, нали ви е съвипускник, пратил е навреме смяна за всички, само за моичкия няма! Каква абитуриентска ще правим без него!?
„Нещо не е наред“ - мисля си и звъня на Хари, още щом моряшката съпруга ме остави сам.
Той се изуми не по-малко от нея.
- Каква смяна, той ми е казал, не знам колко пъти, да не вземеш да ме смениш още през май, сакън!
Дето се вика, знаем се. Но всичко тече, реките все така се стремят към морето, а то не се е напълнило.
Изпратихме го и връщане назад няма, морякът и суетата…

ЯНЧО, 15-та рота на Морското училище

Капитан далечно плаване Красимир Харизанов
(1956 – 2018 г.).
28 март 2003 г. Последният капитан на „Витоша“ - к.д.п. Красимир Харизанов, дава команда за напускане на кораба, който вече е забил нос в брега на режището на Аланг, Индия.
28 март 2003 г. Спазвайки традицията, капитан Красимир Харизанов последен напуска „Витоша“. През светлата седмица след Великден, 2018 г., капитан Красимир Харизанов ни напусна завинаги...