НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИЗЛОЖБА НА МОРСКИ УНИФОРМИ БЕШЕ ОТКРИТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия, във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска униформа - отражение на своята епоха“.
Изложбата представя униформи на български морски офицери, подофицери и матроси и най-характерните елементи към тях. В нея са включени повече от сто предмета от фонда на Военноморския музей, като сред тях са офицерският мундир с еполети от началото на ХХ век, принадлежал на лейтенант Георги Антонов и непоказвана до момента униформа на контраадмирал Иван Вариклечков.
Униформените облекла, аксесоарите към тях - пагони, наръкавни знаци, кокарди, колани, шарфове и др., и богатият снимков материал дават представа за развитието на българската военноморска униформа от създаването на флота през 1879 г. до наши дни. Флотските униформи отговарят на международно приетите норми и са част от общата моряшка традиция, а едновременно с това са специфична илюстрация на прехода от една епоха в друга и на влиянието на големите морски сили.
Изложбата беше открита от директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
На събитието присъстваха командирите на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на Флота, ветерани, членове на военно-патриотични и родолюбиви организации, граждани и гости на града.

Връзки с обществеността на ВМС
Снимки: www.navy.mod.bg