НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕНЕН РИТУАЛ ЗА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА И ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ФЛАГ ЗА ДЕНЯ
НА ЕВРОПА

На 9 май 2018 г. Община Варна и Военноморските сили съвместно организираха тържествени прояви за отбелязване на 73-та годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Във военния ритуал пред „Паметника-арка на Осми Приморски полк” участваха Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС, командири на военни формирования от гарнизона и офицери от Щаба на Флота. Строят на караула беше приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.
На церемонията присъстваха областният управител на област Варна, кметът на Община Варна, председателят на Общинския съвет, евродепутатът Емил Радев, представители на Варненска и Великопреславска Света митрополия, генералният консул на Руската федерация във Варна, почетните консули на Италия и Индонезия, районните кметове от Варна, офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани и  граждани.
Отслужена бе заупокойна молитва и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя. Слово, посветено на годишнината и героизма на българските войни, произнесе подполковник от запаса Васил Василев - председател на Областния управителния съвет Варна на Съюза на ветераните от войните в България.
След края на ритуала Представителният духов оркестър на ВМС поведе общоградското шествие до Община Варна, където под звуците на националния химн и химна на ЕС се състоя церемония по тържествено издигане на националното знаме, знамето на Европейския съюз и флага на Община Варна.

Връзки с обществеността на ВМС
Снимки: www.navy.mod.bg