НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КСАВИЕ ОМЕР ДЬО ЕЛ ЗА ВАРНА ОТ 1846 ГОДИНА
Част от пътните записки на Ксавие Омер дьо Ел* от 1846 г. са публикувани през 1853 г. от френското илюстровано списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel), придружени с гравюри на художника Жул Лоран. В третата част на тези записки, публикувани на 9 юли 1853 г.**, със заглавие „Екскурзия до северните брегове на Черно море“, дьо Ел пише:
„Но видът на Варна не оправдава с нищо титлата му на столица на провинция, защото той е само едно голямо мръсно село, което не притежава нито паметници, нито джамии, нито чешми, които да са що годе забележителни.
Резиденция на паша, градът минава за огнище на стария еничарски дух. По време на унищожаването на този страхотен корпус много бегълци са се подслонили тук и са пръснали сред населението семето на съпротивата и опозицията....
Старите укрепления, които опасват града, се разгръщат на повече от 4 000 метра. Те се състоят от един укрепен бастион и един облицован със зид ров, чиято дълбочина е около 3,50 метра и ширина 14 стъпки. Няколко малки форта се съобщават с крепостната стена. Системата на тези укрепления, чието управление съвсем отскоро е поверено на един руски инженер, е от най-несъвършените. Арсеналът и погребът се намират в самия център на града и предлагат на неприятелските гюлета своите грижливо белосани маси....
Населението е наполовина българи, наполовина турци и може би възлиза на шест хиляди души***.

Пълния текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Ксавие Омер дьо Ел, Константинопол, 1847.
Costumes bulgares, a Varna, Jules Laurens (Български носии във Варна)  // L'Illustration, Journal Universel, № 541, Vol. XXII, 9 Juillet 1853, p. 25.