НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди половин век:
МАЩАБНО УЧЕНИЕ И БОЙНИ СТРЕЛБИ С УЧАСТИЕТО НА РАКЕТНИ СЪЕДИНЕНИЯ И ЧАСТИ ОТ СВ, ВВС И ВМС
Флотът ни участва активно и ефективно в учението

На 23-29 юни 1968 г. под ръководството на зам. министъра на отбраната  генерал лейтенант Кирил Косев се провежда мащабно учение на Българската народна армия - съвместни тактически учения с бойни стрелби с участие на ракетни съединения и части на СВ (Сухопътни войски), ВМС, ЗРВ (Зенитно-ракетни войски) и ескадрила на ВВС. Бойните стрелби на ракетните съединения и части от СВ и ВМС се провеждат за първи път от територията на България. Помощник ръководители на учението по РВ на СВ - ген. м-р  Димитър Желев Тодоров, по РВ на ВМС - адмирал Иван Стоянов Добрев, по ЗРВ на ВВС - ген. м-р Димитър Панайотов Димитров, по ВВС - ген. м-р Тодор Иванов Дачев.
От СВ участват 56-а ракетна бригада с командир полк. Марин Минков  Мермерски, 129-а подвижна ракетно-техническа база с командир подполковник Петко Д. Лазаров, 66-а ракетна бригада с командир  полк. Христо Гатев Иванов, 130-а подвижна ракетно-техническа база с  командир полк. Емил Спасов Иванов. От ЗРВ на ВВС участва 3-а зенитно-ракетна бригада с командир полковник Здравко Ангелов Велчев, от ВМС участва 2-а брегова ракетна бригада с командир полковник Йордан Петров Няголов. В учението участва и бойна ескадрила от ВВС. Сили и средства на ВМС участваха в засичане попаденията в целта и осигуряване безопасноста в  района на стрелбите в акваторията на Черно море.
Кулминацията на ученията е 28 юни 1968 г. Учението се провежда пред  държавното ръководство на България с цел да покаже нарастналите  тактически и технически знания и умения на ръководящия състав на БА,  на командирите и инженерно-техническия състав от участвалите  съединения и части да

Изстрелване на ракета С-2 от бреговия противокорабен комплекс „Сопка“.
Командването на 2-а брегова ракетна бригада пред брегови противокорабен комплекс „Сопка“, с който ВМС участват в учението, 1968 г. Командирът на бригадата полковник Йордан Петров Няголов е в средата.
Брегови противокорабен комплекс „Сопка“ като експонат във външната експозиция на Военноморския музей.
Ракета С-2 като музеен експонат в района на военноморското ни брегово ракетно формирование.
подготвят личния състав и техниката за  изпълнение  на сложни бойни задачи. Отработени са в най-големи подробности  въпросите на взаимодействието между видовете ВС и родовете войски. Бойните стрелби са оценени на ,,отличен“.
По този повод и 50-та годишнина от проведеното съвместно учение на  съединенията и частите от ракетните войски на видовете ВС на БА по  инициатива на ракетчици и артилеристи от Бургас, Карлово, Ямбол, Варна и София - участници в това мащабно учение, и служили войници, сержанти и офицери през годините в тези поделения и любезното съдействие на кмета на гр. Приморско на 1 септември 2018 г. в гр. Приморско ще се проведе тържество под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България. Начало: 12.00 ч. пред паметната плоча в района на Морската градина на Приморско.
Това историческо събитие е част от славата и успехите на Българската  армия. Гордост е за ракетчиците от видовете ВС на БА. Нека почетем с  лично участие това знаково тържество на ракетчиците и артилеристите  войници, сержанти и офицери от запаса и резерва на БА.

Председател на УС на Клуб ,,РВиА Олимпий Панов“ - гр. София
Генерал-майор (з) Вълчо ФОТЕВ