НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИХА АЛМАНАХА „БЪЛГАРСКОТО ПОДВОДНО ПЛАВАНЕ 1916 -
2011“

След тригодишни усилия, на бял свят най-после се появи алманахът „Българското подводно плаване 1916 - 2011“ -  съвместно издание на Съюза на подводничарите в Република България и на Военноморския музей. Той бе представен в зала „Морски сговор“ на музея от директора д-р Мариана Кръстева - научен редактор на изданието, о.з. капитан ІІ ранг Димитър Върбанов - автор и съставител, и о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов - редактор. Екземплярът № 1 от отпечатания тираж на книгата бе връчен на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Алманахът е посветен „На българските подводничари - от матроса до адмирала, посветили живота си на бойната слава на Родината“.
За първи път на едно място са събрани най-важните моменти, факти и личности от историята на подводното ни плаване. Само на 96 страници са поместени повече от 250 фотографии и повече от 40 други илюстрации, част от които се публикуват за първи път. Впечатляват картините на Христо Петров - Морския, който е и автор на корицата. Картини имат също Христо Н. Ботев и Снежана Желязкова. Дизайнът и предпечатът са дело на Чавдар Митев.
Изцяло нова е разработката „Българските подводници на бойна служба в отделечен район“ (разбирай най-вече акваторията пред Босфора) за периода 1965 - 1989 г. Избраната библиография по историята на подводното плаване в България е дело на инж. Иван Алексиев. Представени са „Книги за подводничари и от подводничари“, „Най-добрият писател сред подводничарите“... (капитан І ранг Константин Площаков), почетните членове на Съюза на подводничарите, служили на подводници тип „Малютка“ - ХV серия... Навсякъде личи присъствието на богатия фонд на Военноморския музей. Буди обаче недоумение отсъствието на ISBN Code на изданието. Това обаче е един от малкото недостатъци, които ни най-малко намаляват стойността му.
Алманахът „Българското подводно плаване 1916 - 2011“ ще се разпространява от Съюза на подводничарите в Република България. Събраните средства ще бъдат използвани за довършителните дейности по Паметника на подводничарите, дело на скулптора Живко Дончев. Паметникът е представен на четвъртата корица (вж. също 15 февруари 2016 г. Паметник на българските подводничари в Пункта за базиране Варна).
МОРСКИ ВЕСТНИК

Първата корица на алманаха.
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева приветства участниците в събитието и посочи многото достойнства на изданието. Снимка о.з. капитан ІІ ранг Вичо СТАНЕВ.
О.з. капитан ІІ ранг Димитър Върбанов сподели моменти от трудния тригодишен път на книгата от идеята за създаването до отпечатването й. Снимка майор Иван САВОВ
Главният редактор на „Морски вестник“ Атанас Панайотов призова присъстващите да възприемат изданието като оптимистичен знак за бъдещето на българското подводно плаване. Снимка майор Иван САВОВ.
Екземплярът № 1 от отпечатания тираж на книгата бе връчен на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Снимка ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ.
Председателят на УС на Съюза на подводничарите в Република България о.з. капитан І ранг Станко Станков благодари на всички, които са допринесли за реализирането на идеята за алманаха. Снимка ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ.