НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДСТОЯЩО: ОТ ПОДНОЖИЕТО НА КАВКАЗ ДО ОСТРОВА НА МИНОТАВЪРА
Варненският археологически музей ще бъде официален партньор в реализацията на международната морска експедиция АБОРА IV. Тя организирана от германският изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц. Плаването ще започне в края на месец май 2019 г. от Сочи (Русия) като маршрута му ще премине последователно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и приключи в Крит.
В основата на бъдещата експедиция стои сведението на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските маршрути за контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. За целта плаването ще се осъществи със съвременна  реплика на древноегипетски кораб от преддинастическата епоха (V-IV хил. пр. Хр.). За прототип на този кораб са използвани скални изображения на плавателни съдове, открити в Египет, датирани 3500 г. пр. Хр. Корабът ще носи името „Дилмун“ - митичен южен остров, от който древноегипетските фараони са черпели своите богатства. Плавателният съд ще бъде с размери 12 м дължина, 4 м ширина, 2 м височина на борда и ще се задвижва с едно правоъгълно платно. Управлението ще се осъществява със система от подвижни килове, разположени на носа и кърмата. Екипажът ще се състои от 12 човека - две смени по 6 човека. „Дилмун“ ще бъде построен в езерото Титикака, Боливия. Това се налага поради факта, че днес в света единствено южноамериканските индианци пазят традиционните умения за изработване на плавателни съдове от тръстика.
Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-та годишнина от експедицията с тръстиков кораб РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на бъдещата експедиция Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, някои от които в момента са политически и идеологически противопоставени, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Екипажът на бъдещата експедиция ще е интернационален. В него освен германци има американец, руснак, арменец, турчин, грък, българин, холандец и боливиец. Екипажът се събра за първи път на тренировъчен лагер на брега на езерото Гейзелталзе в Германия. От 11 до 17 май членовете на бъдещата експедиция се обучаваха на умален модел на кораба „Дилмун“ в спецификите на неговото управление.
Официален представител на България в експедиция АБОРА IV ще бъде Теодор Роков от варненския археологически музей. За него това ще бъде второ подобно плаване - първото е през 2010 г. с международната експедиция ‚Дунавска Одисея“ от Белград до Варна. Партньорството на Варненския археологически музей в реализацията на тази бъдеща експедиция е естествено продължение на традицията негови специалисти да участват в подобни начинания. През 1984 - 1985 г. проф. Михаил Лазаров е член на екипажа на експедиция „Аргонавтика“ - плаване от Варна до Грузия и до Егейските острови. През 1988 г. Иван Иванов заедно с проф. Лазаров са членове на експедицията „По пътя на спондилуса“- плаване от Варна до Атина. Целта и на трите плавания е да се проучат на практика морските маршрути, използвани за търговски контакти през праисторическата и античната епоха.

Теодор РОКОВ
Археологически музей - Варна
Снимките са от личния архив на автора