НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
In memoriam:
КАПИТАН І РАНГ ВАСИЛ КРЪСТЕВ ВАСИЛЕВ (ЗОРО) ПОЕ КУРС КЪМ ОТВЪДНОТО

Напусна ни един от най-популярните и обичани преподаватели във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - о.з. Васил Кръстев Василев (Зоро). Човекът, който умееше да събуди усмивката у всеки, сега разплака мнозина … Дългогодишният преподавател в катедра „Корабоводене“, а по-късно и началник на катедра „Морска практика и експлоатация на кораба“ има сериозен принос в изграждането на стотици командири на бойни кораби и капитани далечно плаване. Фарватерът, прокаран от него, скоро няма да бъде забравен.
Васил Кр. Василев (Зоро - прякорът му е от ученическите години), постъпва в Народното военноморско училище на 15 септември 1948 г. След две години завършва гимназиалния отдел и е изпратен да продължи образованието си във Висшето военноморско училище в Баку (тогава в СССР), което завършва през 1954 г. Служи като командир на щурманска и на минно-трална бойна част на базов миночистач, след което от 1957 до 1959 г. е помощник-командир на кораба. До 1962 г. е командир на курсантска  рота, а от 1963 г., след спечелен конкурс, е назначен за преподавател в катедра корабоводене на ВВМУ. От 1982 до 1986 г. е  началник на катедра „Морска практика и експлоатация на кораба“. Автор и съавтор е на множество учебни пособия. Активен общественик и неповторим импровизатор на сцената на художествената самодейност. Неуморен радетел за утвърждаването на ВВМУ като флагман на висшето морско образование у нас.

Поклон пред светлата му памет!

Капитан І ранг Васил Кръстев Василев - Зоро (1932 - 2018 г.)
Погребението на капитан І ранг Васил Кръстев Василев (Зоро) ще се състои днес, 6 юни 2018 г., от 12.00 ч. на гробищен парк „Тополи“.

За капитан І ранг Васил Кръстев Василев (Зоро) в „Морски вестник“:
10 юли 2012 г. Четирима капитани, един директор и един преподавател на борда на „Вола”

13 април 2013 г. Счетоводство по военноморски (1977 г.) или вертушка
22 май 2013 г. По повод на: Перуанският кораб, посетил Варна през 1974 г.
http://www.morskivestnik.com/spomeni/bakalow6.html
http://www.morskivestnik.com/spomeni/bakalow7.html
http://www.morskivestnik.com/spomeni/bakalow44.html
9 октомври 2014 г. Вдигането на флага на яхтата „Курсант 1” (фоторепортаж от 1982 г.)