НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕЗ АВГУСТ СЕ НАВЪРШВАТ 40 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА „ГЕРОИТЕ НА ОДЕСА“ И НА
„ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ“

През август се навършват 40 години от вдигането на флага и пускането в експлоатация на фериботите „Героите на Одеса“ и на „Героите на Севастопол“. Построените в Норвегия кораби доказаха своите качества и преди 1989 г., когато плаваха основно по линията Варна - Одеса, и след това, когато започнаха да плават и до други пристанища в Черно и в Средиземно море.
Стотици са българските моряци - команден и изпълнителски състав, които израснаха професионално и доказаха своите качества по време на експлоатацията на двата ферибота. От вдигането на флага им до днес тази експлоатация е свързана с Параходство „Български морски флот“. След приватизацията на компанията преди 10 години фериботите са прехвърлени от държавата в състава на Българския морски квалификационен център, но са взети под наем (на беърбоут чартър) от БМФ, което означава, че Параходството осигурява напълно експлоатацията им във всяко едно отношение.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Фериботите „Героите на Одеса“ и на „Героите на Севастопол“ във Фероботното пристанище във Варненското езеро, построено преди 40 години именно заради пускането в експлоатация на двата специализирани кораба. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ