НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар

УНИКАЛНА СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ХРИСТО
БОТЕВ, НАСЛЕДЕНА ОТ К.Д.П. АЛЕКСАНДЪР ПЪРВАНОВ

На 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, е най-подходящата дата да разкажем на читателите на „Морски вестник“ за една уникална скулптурна композиция, наследена от капитан далечно плаване Александър Първанов. Тя е посветена на Христо Ботев и е наследство от дядото на капитана, за който вече сме писали в „Морски вестник“: 6 май 2014 г. Храбрият фелдфебел, станал дядо на двама капитани далечно плаване.
Скулптурната композиция е гипсова, умело покрита с изкуствена патина, с височина около 30 см. Уникалното в композицията е това, че бюстът на Христо Ботев е поставен върху четириъгълна основа, като върху всяка една от вертикалните стени е изобразен релеф на виден българин - оставил името си в епохата на нашето Възраждане: Васил Левски, Георги С. Раковски, Отец Паисий, Любен Каравелов. Идеята на скулптора А. Дудулов (името му е изписано върху част от бюста) е може би тази, че без тях, четиримата, нямаше да го има и гениалният ни поет-революционер. Така е!
А к.д.п. Александър Първанов, който носи всички имена на своя дядо, пази в семейния архив и едно рядко издание, също завещано му от него: биографията на Христо Ботев, написана от Захари Стоянов - мечта за мнозина българи-библиофили...
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки: о.з. капитан І ранг Георги Р. ГЕОРГИЕВ
Уникална скулптурна композиция, посветена на Христо Ботев, наследена от к.д.п. Александър Първанов.
Релефното изображение на Васил Левски.
Релефното изображение на Георги С. Раковски.
Релефното изображение на Отец Паисий.
Релефното изображение на Любен Каравелов.
Книга - мечта за мнозина българи-библиофили...
Опит за художествено творчество, екслибрис или нещо друго? Все пак, притежателят на книгата трябва да бъде ясен на всеки, който разтвори кориците й.
Подписът на скулптора А. Дудулов.