НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДСТАВИХА КНИГАТА „ФАРОВЕТЕ И ДРУГИТЕ СРЕДСТВА ЗА
НАВИГАЦИОННО ОСИГУРЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРСКО
КРАЙБРЕЖИЕ (1878 - 2018 Г.)“

В Дома на моряка - Варна, Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) представи книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 - 2018 г.)“ - „Lighthouses and other means of navigation support along the Bulgarian Black Sea Coast (1878-2018)”. Присъстваха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на морския бизнес, флотски ветерани и журналисти.
Ангел Забуртов изрази задоволството си от изпълнението на възложения от ДППИ на авторите - о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов и д-р Мариана Кръстева проект. Контраадмирал Митко Петев също поздрави двамата автори и даде висока оценка на книгата, като заяви, че ще я  препоръча и за ползване от курсантите и студентите във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Авторите споделиха свои впечатления от двегодишната си работа по проекта и изказаха благодарност на всички, които са съдействали за написването на книгата. С участието на ветерана к.д.п. Пейчо Манолов се проведе кратка дискусия за мястото и ролята на различните институции при строителството и поддържането на фаровете и другите средства за навигационно осигуряване.
Разпространението на книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 - 2018 г.)“ - „Lighthouses and other means of navigation support along the Bulgarian Black Sea Coast (1878-2018)” ще става чрез структурите на ДППИ.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Валентин ДИМИТРОВ, сп. „Клуб Океан“

Уводът от авторите на книгата (в PDF-формат, на български и на английски език)
можете да прочетете тук.

Първата корица на книгата.
Момент от представянето на новоизлязлата книга.
Част от присъстващите на представянето на книгата в Дома на моряка - Варна.
Втората корица на книгата.
С участието на ветерана к.д.п. Пейчо Манолов се проведе кратка дискусия за мястото и ролята на различните институции при строителството и поддържането на фаровете и другите средства за навигационно осигуряване.