НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВДИГНАХА ФЛАГА НА НОВОПОСТРОЕНИЯ ВЛЕКАЧ
„АЛИОТ“ (ALIOTH - ІМО 9836505)

Вчера на Морска гара Варна се състоя тържество по повод вдигането на националния флаг на новопостроения влекач „Алиот“ (Alioth - ІМО 9836505). Официални гости бяха областният управител на Варненска област Стоян Пасев и заместник-кметът на Варна Пейчо Пейчев. Изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ АД к.д.п. Александър Калчев благодари на строителите от ККЗ на МТГ „Делфин“ и посочи, че освен за пристанищни и морски буксировки, новопостроеният влекач може да участва и в аварийно-спасителни дейности. В тази връзка той покани на трибуната к.д.п. Деян Пасатов, който с професионално извършена аварийно-спасителна операция на командвания от него екипаж на моторен кораб „Средна гора“ на 13 март т.г. спаси целия екипаж на бедстващия в Мексиканския залив снабдителен кораб LEIGH RIVER (IMO: 7628679). Капитан Калчев връчи на капитан Пасатов почетния знак „Капитан далечно плаване от Параходство БМФ“ и му пожела нови успехи на мостика.
Изпълнителният директор на ККЗ на МТГ „Делфин“ инж. Светлин Стоянов пожела щастливо плаване и посочи ролята на партньорството на корабостроителницата с БМФ за обновлението на българския пристанищен флот. Преди да счупи бутилката шампанско о борда на влекача, кръстницата - финансовият директор на „БМФ - Порт Бургас“ Рая Моллова, пожела на екипажа гордо да развява по моретата българския флаг, да разнася славата на българските моряци и щастливо да плава под името „Алиот“ - най-ярката звезда от съзвездието „Голямата мечка“. Под звуците на националния химн на мачтата на „Алиот“ тържествено бе издигнат родния трибагреник. Влекачът получи сертификационни документи от класификационната организация „Бюро Веритас“. След това всички участници в тържеството имаха възможността да се запознаят с най-новия влекач по българските черноморски пристанища.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора

„Алиот“ маневрира за заставане на Морска гара Варна.
Част от официалните лица на тържеството.
Капитан Калчев връчи на капитан Пасатов почетния знак „Капитан далечно плаване от Параходство БМФ“ и му пожела нови успехи на мостика.
К.д.п. Деян Пасатов позира за „Морски вестник“ с току що получения почетен знак.
Изпълнителният директор на ККЗ на МТГ „Делфин“ инж. Светлин Стоянов пожела щастливо плаване на „Алиот“.
По традиция кръстницата Рая Моллова разби бутилка шампанско о борда на новопостроения кораб и му даде името „Алиот“.
К.д.п. Александър Калчев връчи подарък на кръстницата Рая Моллова.
Една много специална снимка: к.д.п. Александър Калчев се снима за спомен с кръстницата на първия влекач от серията - „Алкор“, Калина Тодорова (в ляво), и с кръстницата на „Алиот“ Рая Моллова.
На борда на „Алиот“ се качиха и к.д.п. Деян Пасатов - младши, и к.д.п. Цезар Пасатов - старши.
Гърлото от ритуалната бутилка шампанско бе поставена в специална кутия, която ще бъде на видно място на влекача.