НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДА СИ ПРИПОМНИМ ЗА МОТОРНИЯ КОРАБ „ПЕРУЩИЦА“
(PERUSTICA - ІМО 6923060)

По повод 50-та годишнина от вдигането на флага на кораба

На 12 април 1968 г. във Варна е вдигнат флагът на моторен кораб „Перущица” (PERUSTICA - ІМО 6923060), построен в ККК „Иван Димитров” - Русе (стр. № 5), с товароподемност 2127 тона. Първи капитан на кораба е Тодор Пангаров, а първи главен механик - Григор Алатов. Кръстницата Велика Станева Тошева от Перущица дава името на кораба при спускането му на вода на 25 октомври 1967 г. „Перущица” става 92-ят кораб на Параходство „Български морски флот“. Той отплава от Русе на 1 април 1968 т. В първия си рейс, започнал от Варна, корабът посещава пристанищата Бенгази, Триполи, Тунис и Алжир. „Перущица” е в състава на Параходство БМФ до 9 ноември 1995 г.
Праз този период екипажът на кораба участва в две спасителни операции на море:
-На 19 декември 1976 г. екипажът на „Перущица” спасява четирима моряци от потъналия гръцки кораб „Хрисанти”;
-На 13 януари 1984 г. екипажът на „Перущица” с капитан Борислав Мръвков спасява бедстваща турска рибарска гемия с четирима души на борда. Това се случва по време на прехода от Бургас до Латакия (Сирия), на траверс порт Анталия (Турция). След повреда в двигателя и счупване на мачтата по време на буря, рибарският кораб е дрейфал около сто мили в открито море. По молба на спасените рибари, „Перущица” ги взема на буксир и ги провлачва до порт Мерсин (Турция).
В края на 1995 г. „Перущица“ е продаден на друг корабособственик, който го регистрира под холандски флаг с името BAY STAR. През 1998 г. корабът е регистриран под флага на Белиз и плава под името MEZDEVIS. От 2002 до 2012 г. плава под името SKUTARI, като има различни данни за това под какъв флаг е регистриран. Така или иначе, построеният в Русе кораб е в експлоатация  около 44 години - постижение, за което принос имат както корабостроителите, така и екипажите на БМФ, които са го стопанисвали от 1968 до 1995 г.
Атанас ПАНАЙОТОВ

„Перущица“ на котва във Варненския залив.
Публикуваната във в. „Маяк“, бр. 14 от 17 април 1968 г. снимка на „Перущица“ е направена по време на подготовката на кораба за първия му рейс.
Новината за приемането на „Перущица“ в състава на Параходство БМФ е публикувана на видно място във в. „Маяк“ (бр. 13 от 10 април 1968 г.).
Кръстницата на „Перущица“
Велика Станева Тошева е
от гр. Перущица.