НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СТАРИТЕ РИБАРСКИ ЛОДКИ КАТО НОСИТЕЛИ НА ПОСЛАНИЯ ПО ТУРИСТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА
БАЛЧИК

Няма нищо по-тъжно от вида на разбита и изхвърлена на брега на морето рибарска лодка. Но по туристическото крайбрежие на Балчик има няколко успешни опита, които опровергават подобно твърдение, и няколко, които може да събудят у зрителя поводи за размисъл. Читателите на „Морски вестник“ сами ще преценят.
Фоторепортаж на Мирка МАРКОВА

Класика в жанра, използвана на много места по света и у нас. Лодката е била дълги години в морето, вече пенсионирана, може да служи като символ. Всеки може да си направи снимка за спомен и да се докосне до този символ.
Тук вече лодката е поставена пред конкретно заведение и на борда й е изписано съответното рекламно послание. Нищо лошо. Тук също можете да си направите снимка за спомен, ако сте останали доволни от обслужването в това заведение.
Тези останки от рибарска лодка сякаш не натъжават, а просто се вписват сред останалите аксесоари около масите в заведението. Но все пак, има някаква възможност и за по-филисофски разсъждения (в зависимост от количеството консумиран алкохол).
Интересно решение - лодката е разположена върху стандартен стапел за спускане в морето, но е ясно, че не може да отплава. В замяна на това е напълнена с пръст, за да има в нея зелена растителност, и сред нея е забит флагът на рекламираната фирма. Така лодката в буквален смисъл става носител на рекламно послание.
Тази обърната с кила нагоре лодка не е на брега на морето, но е в близост до крайбрежните заведения. Зелената растителност я покрива, но не съвсем. Умишлено не показваме целия кадър, защото на няколко метра под лодката са поставени контейнери за смет. Тук не е търсено послание, а има просто стечение на обстоятелствата, което навява тъга. Е, то и в живота не всичко е розово!
Едната от лодкостоянките на Балчик. Един ден и някоя от тези лодки ще промени своето предназначение ...
Дали нямаше да бъде по-добре, ако тази арт-инсталация (делфинът) бе поставена не върху стара котва, а върху стара рибарска лодка?