НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАК ПАРАХОДСТВО „БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ“
СИ ДОСТАВИ ПАРАХОДА „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“
ПРЕДИ СЕДЕМ ДЕСЕТИЛЕТИЯ

По повод 105-та годишнина от рождението на Тремол Иванов(директор на БМФ през периода 1948 - 1954 г.)

„… инициатива възниква … през 1948 г., когато се засилва процесът на изселване на евреите в Палестина. БМФ подписва договор с пристигналия у нас представител на още нелегалното израелско правителство г-н Йерушалми за превозване на българските изселници от Пристанище Бургас. За целта е предоставен параход „България“, който е преустроен и пригоден за превозване на пътници. Капитан на кораба е Иван Сим. Станчев. Превозени са почти всички желаещи да се изселят евреи.
Навлото се плаща в долари от еврейската помощна организация в САЩ „Джойнт“, като валутата се превежда по сметка на БМФ в „Юниот де банк Сюиз“ в Цюрих, Швейцария. Въпреки предупрежденията за нарушение на Закона за търговия с външноплатежни средства и заплахите на БНБ за търсене на отговорност, набраната валута в Цюрих не се превежда в България (събира се за покупка на кораб).
През 1949 г. в Министерския съвет е внесено предложение за разрешаване вноса на един кораб. Присъстващият министър на финансите Иван Стефанов подкрепя предложението, като се аргументира с отличния валутен ефект от експлоатацията на параходите „България“ и „Родина“. Но той обръща внимание на присъстващия директор на БМФ за извършените закононарушения. Добри Терпешев, който председателства заседанието на Министерския съвет, избавя ръководството на БМФ от наказания. Доставката на кораба е разрешена.
(Бележка на научния редактор проф. Вълкан Вълканов: Вероятно от скромност авторът не споменава тук, макар да е описал този епизод в спомените си, съхранявани във Военноморския музей), че на това заседание на МС министър Антон Югов е подготвял арестуването му заради натрупаната в Швейцария валута. Единствено Добри Терпешев е имал авторитета и властта да се противопостави и да го защити, както и сторил).
Закупен е 3205-тонният белгийски параход „Скалдис“, построен за германците, обявен на търг от Белгия. Наш представител е инж. Д. Топалски. Печелим търга при цена 860 000 щатски долара, която включва преустройството от твърдо на течно гориво. „Скалдис“ („Христо Смирненски“) е един от най-пригодните за работа в наши условия кораби. Преди да го закупим ние, е използван от знаменития проф. Пикар за океанографски изследвания. В Пристанище Бургас пристига на 16 октомври 1949 г. под командването на капитан Димитър Андронов и с главен механик Атанас Илиев“.

Из книгата на Тремол Иванов „Морското търговско корабоплаване на Третата Българска държава“, ИК „Галактика“, Варна, 1996 г., с. 155 - 156

Параходът „Христо Смирненски“ маневрира при заставане в Пристанище Варна.
Тремол Иванов (10.06.1913 - 11.11.2000 г.)
Параходът „Христо Смирненски“ в Пристанище Бургас, 1958 г.