НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар

ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНА ПЛОЧА В ПРИМОРСКО ЗА
ОЗНАМЕНУВАНЕ НА 50 Г. ОТ ВОЕННОТО УЧЕНИЕ С РЕАЛНИ
ПУСКОВЕ НА РАКЕТИ

На 1.IX.2018 г. в Приморско бе открита паметна плоча за ознаменуване на 50 г. от мащабното военно учение на БНА, проведено от 26 до 29 август 1968 г. с реална ракетна стрелба от всички видове въоръжени сили на територията на България. На 28 август последователно са изстреляни по морски цели 3 оперативно-тактически ракети 8К14 (ОТРК „Луна“) (един единичен пуск и групов пуск на 2 ракети), 1 ракета от бреговия ракетен комплекс „Сопка“ от състава на ВМФ и ракета от ЗРК С-75 „Двина“ от ЗРВ на ПВО и ВВС. Разчетите на ОТРК „Луна“ са били развърнати край селата Веселие и Ясна поляна в планината Странджа над гр. Приморско и са поразили цели в залива на Балчик. Тази стрелба е единствената в страните от бившия Варшавски договор, извършена извън територията на бившия Съветски съюз. Инициатор и организатор за поставянето на плочата са клубът „РВ и А“ към общинската организация на СОСЗР в гр. Бургас, те заедно с областното ръководство на Съюза бяха и организатори на проведеното тържество. Изключителна помощ за изработването и поставянето на плочата е получена от кметството на Приморско.
На церемонията присъстваха ген. майор о.з. Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана на президента на Р. България, контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС, г-н Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас, д-р Димитър Германов - кмет на
гр. Приморско, Златина Тюлиева - председател на общинския съвет на Приморско, ген.лейт. о.з. Димитър Тодоров - дългогодишен командващ РВ и А на БНА, почетен председател на клуб „РВ и А - Олимпий Панов“ към Столичната организация на СОСЗР, бр. ген. о.з. Васил Джелебов - председател на областния съвет на СОСЗР-Бургас и ген. майор о.з. Вълчо Фотев - екскомандващ РВ и А на БА, председател на клуб „РВ и А - Олимпий Панов“ към Столичната организация на СОСЗР. Освен почетните гости на тържеството присъстваха около 150 ветерани от ракетните бригади на Сухопътни войски в Ямбол, Карлово и София, от Трета ЗРБр на ПВО и ВВС, от Бреговата ракетна бригада на ВМФ, членове на СОСЗР и други военно-патриотични организации, гости и граждани от Бургас, Приморско и София.
За събитието пристигна Представителния оркестър на ВМС и почетна рота от Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС. Церемонията започна с посрещане на контраадмирал Петев, командира на ВМС, който прие строя на почетната караул. Диктор разказа за събитията от преди 50 години. С тях България заявява на света, че БНА има съвременно ракетно оръжие и че враговете й трябва да се съобразят с ракетната й мощ.
Д-р Димитър Германов заяви: „Имам честта и удоволствието да бъда част от този ритуал на признателност, на който присъстваме днес. Той ни връща в недалечното минало и припомни за събития, с които заслужено трябва да се гордеем. Приморско ще се гордее с паметният знак, който откриваме днес, който е достоен за описване в европейската военна история.“ Д-р Германов допълни, че днес военно-политическите условия са други, сега се водят войни - различни от тогавашните, но и сега Българската армия трябва да има необходимата мощ.
Приветствие от името на президента на Р. България и върховен главнокомандващ на ВС г-н Румен Радев бе прочетено от ген. о.з. Стоян Янев. Слова произнесоха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Беше прочетен и списъка на поздравителните адреси, изпратени до организаторите на проявата.
След това контраадмирал Митко Петев, областният управител Вълчо Чолаков и кметът д-р Димитър Геров заедно прерязаха трикольорната лента и откриха паметната плоча.
Със заповеди на президента Румен Радев, на началника на отбраната ген. Андрей Боцев и на председателя на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков бяха наградени ветерани от събитията преди 50 години. Почетните грамоти бяха връчени от ген. майор о.з. Фотев, контраадмирал Петев и кап. I ранг о.з. Румен Тотев - секретар на ген. о.з. Стойков. Почетни награди бяха връчени от името на областния управител на Бургас г-н Чолаков и председателя на областния съвет на СОСЗР бр. ген. о.з. Джелебов на кмета на гр. Приморско д-р Германов, председателя на клуб „РВ и А“ към общинската организация на СОСЗР в гр. Бургас полк. о.з. Великов и други, изявили се в изработването и монтажа на плочата.
След това в един от ресторантите на града се събраха гостите за другарски обяд. На него произнесе прочувствена реч ген. лейт. о.з. Димитър Тодоров, един от реалните участвали ракетчици в тази стрелба.
Кап. I ранг о.з. Румен ТОТЕВ
Снимки: автора и Галина НИКОЛОВА