НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОПОВЕСТЯВАНЕТО НА СЪЕДИНЕНИЕТО (1885 Г.) ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН ХУДОЖНИК
Вчера в Държавен архив - Варна, бе открита художествена изложба-живопис, посветена на „Варна през 1885 г. - Оповестяване на Съединението на България“. Това е четвъртата проява на художника Христо Н. Ботев тук, но и този път той изненада своите приятели и почитатели с оригиналните си идеи при пресъздаването на важни страници от националната ни история. При откриването на изложбата началникът на Държавния архив - Варна, Владимир Владимиров, също сподели, че подходът на художника и идеята му да представи в образи първите години от най-новата ни история след Освобождението е приятна изненада и обещание за нови срещи с неговото изкуство. Христо Н. Ботев обяви, че дарява изложбата (картините и всичките оригинални зарисовки, които е създал по време на подготовката си за нея) на Държавен архив - Варна. А зарисовките са интересни с това, че разработват детайлите от онова време на национален подем и ни зареждат с оптимизма, че той може отново да настъпи.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ

Зарисовките (изложени във витрини), направени от Христо Н. Ботев по време на работата му по темата, са интересни с това, че разкриват детайлите от онова време на национален подем и ни зареждат с оптимизъм, че той може отново да настъпи.
Момент от откриването на изложбата.
Христо Н. Ботев обяви, че дарява изложбата (картините и всичките оригинални зарисовки, които е създал по време на подготовката си за нея) на Държавен архив - Варна.
Началника на Държавен архив - Варна, Владимир Владимиров разговаря с двама действащи фондообразуватели на архива - известния варненски юрист Масис Хаджолян и художника Христо Н. Ботев за техни бъдещи проекти.
Колегата от Регионалния исторически музей Теодор Роков изрази задоволството си от видяното в книгата за впечатления.
С главния редактор на „Морски вестник“ Атанас Панайотов художникът обсъди детайли от събития от националната ни морска история, свързани с работата му по следващата морска изложба.