НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В БЯЛА Е СЪХРАНЕН ВЕЩЕСТВЕН СПОМЕН ОТ
ДЕЙНОСТТА НА БЪГАРСКИЯ НАРОДЕН МОРСКИ
СГОВОР

В брой 6 от юни 1932 г. на сп. „Морски сговор“ срещаме информация, озаглавена „Една придобивка на Беленския клон на БНМС“ (с. 26). В нея се посочва, че на 15 май с.г. клонът на Българския народен морски сговор (БНМС) в Бяла е осветил „ново направената“ в залива Св. Атанас чешма. Не без гордост се посочва, че в начинанието са се включили почти всички жители, които „с радост прегръщат и се борят за осъществяване на морската идея“.
На снимката се вижда на преден план морски офицер и осем матроси (вероятно от наблюдателния пост на Флота на нос Св. Атанас), а на заден план - група девойки. Така неизвестният фотограф е режисирал участващите в снимката за списанието. А неизвестният кореспондент е предпочел да използва псевдонима „Беленец“.
Разбира се, това е една от многобройните прояви на БНМС в цялата страна по това време и едва ли бихме й обърнали такова специално внимание, ако случайно не се натъкнахме на интересния факт, че чешмата не само е запазена, но и си действа повече от осем десетилетия. Там е и паметната плоча. А някогашната идея за „направата на бюфет - приют за пътниците, пътуващи с крайбрежния параход „Евдокия“, е също реализирана, но вече в наши дни. Чешмата е в двора на известно заведение в Бяла и запазването й заслужава адмирации. Дано чешмата и плочата останат непокътнати и за следващите поколения!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Снимката, публикувана в брой 6 от юни 1932 г. на сп. „Морски сговор“.
Информацията за събитието, подписана от „Беленец“.
Паметната плоча и чешмата са запазени и до днес. Снимка Мирка МАРКОВА