НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КРЗ „ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ” - 1992-1999 Г. -
РАВНОСМЕТКА И 20 ГОДИНИ ПОГЛЕД ОТСТРАНИ
(3)

За подготовката и честването на 100 г. юбилей на завода
В завода за първи път тържествено е отбелязана 70 години от създаването. Идеята е била на капитан І ранг Копчев и възприета от директора на завода капитан І ранг Вълков. 100 г. юбилей във Варна за първи път организира контрадмирал Емил Станчев под мотото „100 години морско образование в България” - през 1981 г. Мащабно честване на 100 години Параходств БМФ готвеше генералният директор на Параходството к.д.п. Атанас Йонков.
Споделял съм с мои колеги включени в подготовката за това събитие думите му: „Стогодишнина се готви 5 години и тържествата продължават 2 години”. Разбира се, че ДСО „Воден транспорт” е с огромен капацитет и възможности да си позволи такъв разкош. Нещата обаче се развиха в друга посока. След настъпилите през 1990 г. промени, последва смяна на ръководството, всячески опити за разграбване и приватизация на държавните структури и през юбилейната 1992 г., почти никакви тържества за юбилея на БМФ не се състояха. Почти същото се случи с честването на 100 г. Варненско пристанище.
Аз лично смятах, че това може да се случи и със 100 г. юбилея на КРЗ „Флотски арсенал” и започнахме сериозна подготовка, независимо от изключително неблагоприятната ситуация в страната и завода. С ентусиазъм идеята се прие и от останалите членове на ръководството и целият личен състав на завода. Подготвихме разширена план-програма, която непрекъснато се обновяваше с нови идеи, или отпадаха тези които реално не можеше да се осигурят ресурсно. Подготвихме вариант на заповед на министъра на отбраната за честването, която вицеадмирал Димитър Павлов подписа, а средствата за мероприятията трябваше да осигури заводът.
Едно от важните мероприятия бе подготовката и издаването на юбилейния сборник „100 г. КРЗ „Фл. арсенал”. За целта бяха привлечени най-добрите специалисти - капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, н.с. I ст. д-р Владимир Павлов, инж. Иван Алексиев, ст. н. с. д-р Вълкан Вълканов, Лариса Донева, мичман Георги Червенски, контраадмирал Емил Станчев. Сбирките на авторския колектив се провеждаха на територията на завода. В тях от завода участваше Г. Мугрев. На първите сбирки се изработи разгърнат план-програма, със срокове, отговорници. На всяка следваща среща се отчиташе изпълнението, нуждата от допълнително осигуряване и новите задачи и срокове за следващи периоди. На основание заповедта на министъра на отбраната, началникът на ГЩ на БА генерал Михо Михов, разреши достъп до Държавния военноисторически архив - Велико Търново.
Идеята бе сборникът да се издаде на български, руски и английски език и да играе за дълъг период от време реклама за историята, достиженията и възможностите на КРЗ „Флотски арсенал”. Издаването на руски и английски език не можа да се осъществи, поради недостиг на време и значително оскъпяване. Изключителна помощ оказаха Военноморският музей, капитан І ранг Борислав Маринов, капитан І ранг Манчо Минцов.
Сборникът излезе в тираж 2000 броя, като всички работници и служители на завода го получиха безплатно, а така също бяха изпратени във всички библиотеки, на гостите на тържеството, на сродните фирми, на всички заводи в ТЕРЕМ, на членовете на асоциация БРАС и на нашите партньори в Русия и Украйна.

О.з. капитан І ранг Филип МАРКОВСКИ
О.з. капитан І ранг Филип МАРКОВСКИ по време на обсъждането на юбилейния сборник.
Дипляна на почивната станция „Прибой“ на КРЗ „Флотски арсенал“.
През 1997 г., във връзка с вековния юбилей „Флотски арсенал”, е произведена и значка, която е връчена на ветерани, заслужили работници и официални гости. По спомените на тогавашния директор на КРЗ „Флотски арсенал” - о.з. капитан І ранг Филип Марковски, са произведени общо 200 броя значки, като списъкът на 100 души е определен от него, а на останалите 100 - от профсъюзите, след допитване до работниците. На тази снимка ви показваме оригиналната значка.
Очевидно търсенето на значката е било голямо и някой предприемчив бизнесмен е решил и произвел менте, което дори изглеждало по-добре от оригинала. Ето така изглежда ментето. (8 май 2011 г. Значката на КРЗ „Флотски арсенал” – оригинал и менте)
Корицата на юбилейния сборник „100 години Кораборемонтен завод „Флотски арсенал“.
Така е изглеждала картата за почивка в почивната станция „Прибой“ на КРЗ „Флотски арсенал“.
Заключителният етап бе обсъждането на юбилейния сборник, което се извърши във Военноморския клуб в присъствието на авторския колектив, много гости, представители на ВМС и МО, ветерани на Флота и завода, на средствата за информация и премина при изключителен интерес и одобрение.
Другото важно мероприятие в програмата за юбилея бе завършване и откриване на почивна база „Прибой” в местността „Фичоза”, южно от „Галата”. Тук смятам, че е нужна малко предистория. В района на „Фичоза” с решение на ОК на БКП в средата на 80-те години на миналия век се обособява район, където предприятията от Варненска област да изградят комплекс за социален отдих на своите служители и работници. В изграждането на общата инфраструктура участват около 80 предприятия заявили участие, а в обособените райони, определени съгласно генералния план, могат самостоятелно или съвместно да изграждат за своя сметка почивни станции. КРЗ „Флотски арсенал” в лицето на капитан І ранг Екатерин Дончев, също се включва в това начинание. Определеното място за завода е съвместно с Пивоварния завод Варна и ДП „Млекопреработване”. До 1990 г. организацията по изграждане на комплекса върви организирано и без проблеми. Някои от предприятията дори успяват да започнат и завършат строителството в определените им райони. При геоложките проучвания  се оказва, че тези които са спечелили най-апетитните места, близо до брега на морето, не могат да извършват монолитно строителство, само леки постройки тип бунгало. Монолитно може да се строи в горния край на района, който е по-далече от брега.
КРЗ „Флотски арсенал”, Пивоварен завод и „Млекопреработване“, започват съвместно строителство - монолитен тип. След настъпилите промени цялата организация се разстройва и може да се каже, че по същество спира. В същия период ръководството на ЧВРБЗ започва изграждане на почивна база на района на „Смокините” южно от Созопол, в което КРЗ „Флотски арсенал” е бил длъжен да участва. Базата в Созопол вече е разработена и функционира. Желанието за почивка от заводите на ТЕРЕМ на лятна почивка е много голямо и вече върви разширението и строителството на разширението й.
КРЗ „Флотски арсенал” заплащаше полагащите му се стаи, но желаещите от завода за почивка  на море в Созопол бяха единици. Работниците и служителите от завода предпочитаха да почиват на планина - „Защо трябва да ходя на море в Созопол, когато морето ми е в краката”. По тази причина строителството на „Фичоза” се извършваше почти зад гърба на ръководството на ТЕРЕМ София. Синдикатите в завода обаче настояваха строителството да продължи. Междувременно предприятие „Млекопреработване“ фалира и преустанови участието. Съгласно устава на дружеството „Прибой”, при такъв случай тяхното участие се предлага на останалите участници - КРЗ и Пивоварен завод. Дотолкова, доколкото такава дейност е непривична за Пивоварния завод, дейността изцяло в ръцете на КРЗ и лично в групата за инвеститорски контрол на завода оглавявана от инж. Калъчев.
Настъпилата стагнация се отнесе както за КРЗ, така и за Пивоварния завод. В няколкото срещи с директора на Пивоварния, на моите настоявания да заплати направените съвместно разходи, г-н Дянков тъжно ми отговори: „Знам бе, братко, но кой пие бира зимно време”. Не след дълго време Пивоварният завод беше приватизиран и собственик му стана бизнесмена Михаил Михов (Мишо бирата). Когато заедно посетихме „Фичоза”, той отначало го хареса и обеща бързо да даде парите, които Пивоварният завод дължи и бързо да го въведем в действие. Не знам по какви съображения не го изпълни, нещо повече - всячески се мъчеше да избегне уговорена среща. Когато все пак тя се състоя, той заяви, че няма интерес и се отказа от участие. По този начин КРЗ „Флотски арсенал” стана едноличен собственик, след като по моя молба той прие неговия дял да му изплатим разсрочено.
При създалата се ситуация можехме да ускорим готовността на станцията за юбилея на завода, но малкото време и недостига на средства, не ни позволи да извършим цялостно обзавеждане, освен това беше краят на лятото - курортният сезон приключи. Тогава инж. Калъчев ми предложи един трик, който ни извади от неудобната ситуация. Той посещава изложба на фирма, занимаваща се с хотелско оборудване и уговаря със собственика с изложените експонати да оборудваме 1 апартамент, 1 мезонет и 1 двуместна стая. Всички останали стаи да бъдат заключени и да покажем при откриването, като твърдим, че всички останали са същите, с уговорката че на фирмата ще бъде поръчано оборудването на цялата станция, и тя да започне да функционира в началото на новия сезон 1998 г. За 10-20 дни това беше изпълнено, сградата - почистена от строителни отпадъци, посадени декоративни храсти и всичко, което дава външен блясък. На самото официално откриване всички стаи - заключени, а оборудваните апартамент, мезонет и двуместната стая - с широко отворени врати. Тържеството по откриването мина гладко, гостите много я харесаха. И тук една малка подробност. Лично аз се боях как ще реагира ген. Иванов, но се оказа, че не присъства на откриването. По пътя от София за Варна възникнал някакъв проблем в завода в Търговище и се наложило да остане за 2-3 часа в завод „Хан Крум” и дойде в завода, след като церемонията по откриването на почивна станция „Прибой” беше приключила. Между впрочем генерал Др. Иванов посети за първи и единствен път базата „Прибой”, след като вече бе уволнен като изпълнителен директор. Тя много му хареса.
След тържествата за юбилея работата по довършването продължи. Бяха поръчани мебелите и необходимото оборудване и обзавеждане, след което бяха предоставени пред компетентните органи необходимите документи за сертифициране и получи сертификат на хотел 3 звезди. Тук е мястото да отдам заслуженото на инж. Калъчев. Без неговото умение, всеотдайност, това начинание просто нямаше да завърши успешно. Хвала и дълбок поклон на такива арсеналци!
(Следва)
О.з. капитан І ранг Филип МАРКОВСКИ

30 август 2018 г. КРЗ „Флотски арсенал” - 1992-1999 г. - равносметка и 20 години поглед отстрани (1)

1 септември 2018 г. КРЗ „Флотски арсенал” - 1992-1999 г. - равносметка и 20 години поглед отстрани (2)