НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА ДЕНЯТ НА АМЕРИКА, ЗА ХРИСТОФОР КОЛУМБ И ЗА ХУАН ПОНСЕ ДЕ ЛЕОН
Известно е, че експедицията на Христофор Колумб на 12 октомври 1492 г. достига до остров Сан Салвадор в Бахамския архипелаг. Това е официалната дата на откриването на Америка. В чест на откриването на Америка от Колумб - испанец по националност, 12 октомври се отбелязва в Испания като национален празник - Денят на Испанската нация. В много от държавите на Америка, 12 октомври се отбелязва като Денят на Колумб. В САЩ пък празникът всяка година се пада на различна дата, защото е прието да се чества на втория понеделник от октомври.
По този повод Златомир Вергиев - читател, приятел и автор на „Морски вестник“ ни пише: На въпроса кой е открил Америка, може би 99 % от американците, пък и от останалия свят, ще отговорят: Как кой, Колумб! Да, ама не! Колумб е открил, че има земя на запад от Европа и това не е Индия. Исторически той никога не е стъпвал на Американския континент. Посетил е остров Хиспаньола (сега Хаити и Доминиканска Република), след това Пуерто Рико.“
Златомир Вергиев ни изпраща две снимки от своята колекция, които да ни припомнят кой всъщност е истинският откривател на Американския континент.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Златомир ВЕРГИЕВ