НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МИННИЯТ ЛОВЕЦ „ЦИБЪР” ЗАМИНА НА 39-ДНЕВНО ЗАДГРАНИЧНО ПЛАВАНЕ
На 9 октомври 2018 г. в Пункта за базиране Варна се проведе ритуал по тържествено изпращане на минния ловец „Цибър” от състава на Трети отряд противоминни кораби, който заминава на 39-дневно задгранично плаване. Като част от Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG 2), корабът ще участва в учението на ВМС на Турция „NUSRET” в Егейско море, в българо-румънското учение „Посейдон 2018” в Черно море и ще посети пристанищата Измир и Чанаккале в Република Турция и пристанище Батуми в Република Грузия.
Екипажът бе поздравен от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който им пожела безаварийно плаване и  успешно изпълнение на поставените задачи. Беше отслужен молебен за здраве и успехи.
По-късно отново в Пункта за базиране Варна се проведе ритуал по откриване на възстановено хелингово съоръжение.
На 24.ІІ./8.ІІІ.1904 г. е сключен договор между правителството на България и френската фирма „Шнайдер и Сие” за доставката на три 97-тонни миноносеца и други военни материали. Понеже миноносците не могат да пристигнат по море, е решено да бъдат доставени на части във Варна. Възниква необходимостта за построяване на хелинг, с който сглобените отново миноносци да се спуснат на вода и за докови ремонти. Определената за него площадка има подвижни пясъци и дъното трябва да се укрепва - в края на 1905 г. започва поставянето на блокове под водата, което  продължава и през 1906 г. На 15 октомври 1907 г. хелинговото съоръжение е пуснато в експлоатация, като изважда миноносец с маса от 97,5 тона  за  24 минути.
Сегашните възстановителни дейности на подемно-спусковата количка от хелинговото съоръжение са проектирани и извършени от „НПНС Индустриал” ЕООД с управител господин Пламен Пенчев.
Връзки с обществеността на ВМС