НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар

WIELINGEN по време на поворот.
WIELINGEN навлиза в басейна на Пристанище Варна-изток.
WIELINGEN маневрира за заставането на Морска гара Варна.
Маневрирането на WIELINGEN се осигурява от влекач на Параходство БМФ.
Представителният духов оркестър на ВМС участва в посрещането на WIELINGEN.
WIELINGEN в килватер на българската патрулна корвета „Бодри“, по време на съвместното учение с участието на двата кораба.
Поглед към левия борд на WIELINGEN. Снимката е направена от борда на „Бодри“.
ФРЕГАТАТА WIELINGEN (ОТ 2009 Г. - „ВЕРНИ“) ПРЕХВЪРЛИ 40-ТЕ, СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО Й ВЪВ
ВАРНА ПРЕЗ 2004 Г.

Белгийската фрегата WIELINGEN поставя началото на Wielingen-class в кралските ВМС на тази държава. Спусната е на вода на 30 март 1976 г. в корабостроителницата Boelwerf in Temse. Тържественото именуване на фрегатата става на 20 януари 1978 г., а кръстница на бойния кораб с бордови номер F910 става самата тогавашна кралица на Белгия Fabiola. През февруари 2009 г. във Военноморска база Зеебрюге на WIELINGEN е спуснат белгийският военноморски флаг и вдигнат българският. Фрегатата е продадена на България и влиза в състава на нашите ВМС под името „Верни“ и с бордови номер 42.
В дигиталния архив на „Морски вестник“ пазим предоставените ни тогава от Щаба на ВМС снимки от посещението на WIELINGEN във Варна през декември 2004 г. Тогава още не знаехме, че WIELINGEN след около четири години ще стане „Верни“. Но знаехме, че се водят преговори за доставката на трите белгийски фрегати от този клас. И на 22 октомври 2005 г. WANDELAAR (Wielingen-class) стана „Дръзки“. Времето лети ...
МОРСКИ ВЕСТНИК
Поглед към десния борд на WIELINGEN. Снимката е направена от борда на „Бодри“.