НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕЗ 1969 Г. ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: ПЛАВАЩ 100-ТОНЕН КРАН ПРЕНАСЯ
5-ТОНЕН ПОРТОВИ КРАН ОТ ВАРНА ДО БАЛЧИК

Тази информация намираме в публикация на варненския вестник „Народно дело“ от 31 август 1969 г. При цялата ни резервираност към твърдението, че: „Пренасянето на такъв тежък и обемист товар от пристанище до пристанище е рядкост в световното мореплаване“, операцията наистина е първата по рода си у нас. Тя спестява времето за разглобяване и съответно за последващо сглобяване на 5-тонния електрически пристанищен кран.
В информацията намираме имената на: капитана на плаващия 100-тонен кран „Титан“ П. Генчев, както и на останалите участници в планирането и осъществяването на операцията. Сред тях откриваме и името на приятеля на „Морски вестник“ инж. Константин Славов (светла му памет, напусна ни преди пет години!) - тогава ръководител на конструкторското бюро на Пристанище Варна.
Разбира се, в наши дни такъв преход и такава претоварна дейност няма да учуди никого сред специалистите в бранша. Но нека все пак да имаме предвид и това, че през 1969 г. транспортирането е осъществено с немореходния 100-тонен плаващ кран „Титан“ (речен тип, унгарско производство, еднотипен с „Великан“). Не случайно след време „Титан“ е заменен с мореходния „Мусала“ (по-късно „Атлас“) и пребазиран на Дунава в Пристанище Русе.
Скоро след транспортирането на 5-тонния кран, на 2 ноември 1969 г., влиза в експлоатация първият етап от разширението на Пристанище Балчик.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Факсимиле от публикацията във в. „Народно дело“ от
31 август 1969 г., бр. 205 (7605).
100-тонният плаващ кран „Титан“ в Пристанище Варна, снимката е направена през 1966 г.