НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАПОЧВА БЪЛГАРО-РУМЪНСКОТО ПРОТИВОМИННО УЧЕНИЕ „ПОСЕЙДОН 2018”
От 9 до 17 ноември 2018 г. българските Военноморски сили и град Бургас ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”.
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България, в полигони, които са обявени своевременно.
„Посейдон 2018” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.
В учението ще участват фрегатата „СМЕЛИ”, минният ловец „ЦИБЪР”, базовият миночистач „ПРИБОЙ”, рейдовите миночистачи „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ”, „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ”, хидрографните катери „КОНТРААДМИРАЛ САВА ИВАНОВ” и „КАПИТАН I РАНГ БОРИС РОГЕВ” от Военноморските сили на Република България, миночистачът „D. NICOLESCU” от Румънските ВМС, противоминният кораб „EVROPI” от гръцките ВМС, както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българският минен ловец „ЦИБЪР” участват следните кораби: флагманът FGS „RHEIN” от германските ВМС, испанският противоминен кораб SPS „TURIA”, и турският противоминен кораб TCG „ERDEMLI”.
Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС.
На 10 ноември от 13.00 часа до 15.00 часа в района на Морска гара - Бургас корабите, участващи в учението, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.

Отделение „Връзки с обществеността”
на военно формирование 54950-Бургас

Рейдовият миночистач „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ” е един от участниците в учението „Посейдон 2018”.