НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
И В СОФИЯ ОТБЕЛЯЗАХА 106-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПОБЕДНАТА АТАКА НА ТОРПЕДОНОСЕЦА „ДРЪЗКИ“
На 8 ноември 2018 г. група военни моряци от клуба „Военни моряци“ към Столичната организация на СОСЗР с председател кап. I ранг о.з. Георги Методиев и представителна група от ВМС, предвождани от кап. I ранг Ваньо Мусински, зам. командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС, гвардейци от Националната гвардейска част и отец Илиян от Софийската митрополия отдадоха почит на командира на торпедоносеца „Дръзки“ кап. I ранг Георги Купов пред неговия надгробен паметник в Централните софийски гробища. Сред нас бяха и председателят на Столичната организация на СОСЗР бр. ген. о.з. Стефан Стефанов, председателят на СВВНВУ ШЗО и РВГ мичман I ранг (сега ст. лейт.) о.з. Атанас Илев, к.д.п., и полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл. редактор на изданията на СОСЗР.
Ритуала откри кап. I ранг Мусински. Той разказа за събитията във Флота преди атаката и за самата атака на отряда български кораби. Тази атака показва на света, но и на българската общност и на българските военни, че българските моряци могат да бранят своята родина достойно. Поразяването с 25 % точност е резултат, непознат за онези години. Това е казано и от командира на турския крайцер „Хамидие“ през 30-те години при посещение на български моряци в Истанбул.
След него думата взе бр. ген. Стефанов. Той каза, че това събитие се помни от българските военни. В този парцел на Софийските грпбища се виждат паметници на много военни, но всичките те са на генерали - само една е на кап. I ранг. Това доказва неговата значимост. И добави - догодина се навършват 60 години от кончината на капитан Купов и Столичната организация ще се наеме тази годишнина да се отбележи достойно.
Кап. I ранг Методиев напомни, че за успешната атака принос има и българското военно разузнаване - има голяма вероятност данните за излизащите товарни кораби от Констанца да са дошли във Варна от военното аташе в Румъния. И припомни, че преди 11 години паметника на капитан Купов е възстановен по инициатива на софийските моряци с огромната помощ на командването на ВМС и командващия Флота през 2007 г. контраадмирал Минко Кавалдкиев (сега вицеадмирал о.з.).
Последен думата взе и мичман I ранг Илев. Той каза, че единствен от присъстващите е имал честта да познава героят от Балканската война кап. Купов. Неговият син Войн Купов му е бил взводен командир в Морското училище, тогава намиращо се в Созопол. И допълни, че всред моряците от онези години името Георги Купов се е произнасяло с обич и преклонение за постигнатата огромна победа на българските моряци над несравнимо по-големия и мощен турски флот.
Панихида отслужи отец Илиян. Той призова да пазим паметта на героите от войните за освобождението и обединението на България. Те заслужават българите да ги помним винаги. И също напомни за паметниците на военни герои - в непосредствена близост е надгробния паметник на героя кавалерист ген. Иван Колев.
С командата „Шапки долу“ и „На колене“ бе отдадена нашата почит към героя Купов и неговите съратници от 1912 г. Сигналист изсвири военен сигнал. След едноминутно мълчание бяха поднесени венец от името на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и цветя от присъстващите.
Кап. I ранг о.з. Румен ТОТЕВ
член на клуб „Военни моряци“
и секретар на председателя на СОСЗР.