НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕКСПОЗИЦИЯ В ПОМОЩ НА РОДОЛЮБИВОТО ВЪЗПИТАНИЕ
На 31 октомври в Основно училище „Иван Вазов“ във Варна бе открита експозиция в Стаята за родолюбиво и военно-патриотично възпитание. Тя е в духа на подписания Договор за сътрудничество в тази сфера между Областния съвет на СОСЗР-Варна, и Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.
В Договора е заложено изискване за изграждане на стаи за родолюбиво и военно-патриотично възпитание в училищата на територията на Община Варна. Клуб „Родолюбие” (офицери от ВМС) при Общинската организация на СОСЗР-Варна, прие  конкретно Споразумение с ОУ „И. Вазов”. Концепцията за подредбата и оформянето на такава стая е разработена от офицерите от запаса Станчо Станчев, Кунчо Узунов, Димитър Ялъмов и Атанас Пенев и след обсъждане с преподаватели от училището започва нейната реализация. Представената концепция е възприета от общинското ръководство на СОСЗР-Варна, и подкрепена от председателя на Областната му организация вицеадмирал от запаса Петър Петров. Техническото оформление  и компютърната обработка са извършени от Мариана Здравкова от фирма „Паус”-ООД
Начинанието е финансово подпомогнато от Община Варна, „Планекс“ ЕООД, „Бон Тур“ ООД, „Паус“ ООД, както и от лични дарения на офицери от запаса, членове на Клуб „Родолюбие“. В работата съдействие оказва Радка Тодорова - началник на Отдел „Младежки дейности“ към Дирекция „Образование и младежки дейности“ при Община Варна.
Тържеството бе открито от Ана Янкова - директор на ОУ „Иван Вазов“. В словото си капитан І ранг от запаса Кунчо Узунов разкри идеята на тази придобивка, етапите на реализацията й, отдаде дължимото на организаторите и спонсорите. За децата бе интересна връзката, която той направи с предстоящия Ден на народните будители, споделените от него исторически извори на съвременното ни родолюбие. Емоционално приветствие поднесе вицеадмирал Петър Петров. Малчуганите изпълниха стихове и песни. „Хубава си, моя горо“ пяха заедно малки и големи...
Експозицията - рисунки, снимки, карта и текстове, обхваща няколко хронологически информационни блока: „Владетелите“, „Будителите“, „Революционерите“, „Войните“, „Военен флот“, „Варна - моят град”, „Символите на Република България“ и „Символите на Европейския съюз“. Централно место под релефен текст „Аз съм българче” заема карта „Разпокъсването на българските земи”, показваща българската държава в границите й при царстването на Симеон Велики и последователната загуба на територии с богат информационен материал. На таблото вляво е Вазовото „Аз съм българче”, вдясно - „Гордея се”, показващо българския принос в световните достижения, които предизвикаха най-голям интерес сред децата. 
Капитан ІІ ранг от запаса Димитър Ялъмов обяви и показа дарението, получено от Националния исторически музей „Васил Левски“ в Карлово - издания, посветени на живота и делото на Апостола на свободата. Това е и заявка за бъдещето на полезната придобивка - попълвана с нови постъпления и технически средства с подходящи за децата форми на информация и въздействие да формира у тях кълновете на родолюбивото възпитание. Тя дава пример в еднопосочността на усилията на училищата и военно-родолюбивите организации в благородни каузи в противоречивото ни съвремие.

Валентин ДИМИТРОВ, снимки на автора
Съвместна публикация с Pan.bg