НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕМСКАТА ДЪЛБАЧКА FREUNDSCHAFT, КОЯТО
ПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК УДЪЛБОЧАВАШЕ
БЪЛГАРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА

Публикация на фотографа Агоп Зеронян преди половин век в нашия предшественик - вестник „Маяк“, ни накара да припомним на читателите на „Морски вестник“ за немската дълбачка FREUNDSCHAFT (ІМО 7013135), която тогава удълбочаваше българските пристанища. Оказа се, че тя е дълголетен плавателен съд и е твърде вероятно все още да е в експлоатация.
FREUNDSCHAFT е построен през 1956 г. в Elbewerft - Boizenburg (тогава в ГДР), строителен № 1802 - кофъчна дълбачка. Максималната дължина е 48,0 м, широчината - 8,3 м (Gross Tonnage: отначало - 302, а по-късно: 279). Дълбачката е самоходен плавателен съд, като се придвижва със скорост 6 възла. През 60-те години на миналия век FREUNDSCHAFT е ангажирана за извършването на хидротехнически дейности по българските черноморски пристанища. Кога приключва тази дейност, нека читателите, които помнят това, ни пишат.
А дълбачката продължава да действа по различни европейски пристанища. През 1994 г. сменя името си - става VIDAL TERCERO, и корабособственика си - Marino Lijo Maria Alcira, Португалия. По последни данни, плава под испански флаг. На снимката, която открихме в популярния сайт
http://www.shipspotting.com/, виждаме, че от
някогашната кофъчна дълбачка е останал само корабният корпус (затова е с по-малък Gross Tonnage), а удълбочаването се извършва със сухопътен багер. Не е уникална новост, но очевидно върши работа при съответни условия.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Снимка на FREUNDSCHAFT, поместена във в. „Маяк“ на 7 февруари 1968 г. На десния борд на дълбачката е застанал самоходен шалан (виждат се мачтата и димоходът му).
Обяснителният текст към снимката, публикувана в „Маяк“.
FREUNDSCHAFT по време на удълбочаване на Пристанище Варна-изток, 1969 г. На преден план е немският самоходен шалан LACHS, вероятно е от кервана на дълбачката, дошъл от ГДР. А на заден план личи силуетът на въглевоз („японец“) на Параходство БМФ.
Някогашният FREUNDSCHAFT, вече като VIDAL TERCERO, край остров Arousa, Испания, 2009 г. Photographer: Angel Luis Godar Moreira, http://www.shipspotting.com/
FREUNDSCHAFT по време на удълбочаване на Пристанище Варна-изток, 1969 г. Тук и на двата борда на дълбачката се застанали самоходни шалани (на левия борд е LACHS).