НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БОМБАРДИРАНЕТО НА КЮСТЕНДЖА ИЛИ ЗА ПЪРВИТЕ ИЗСТРЕЛИ НА КРИМСКАТА ВОЙНА В ЧЕРНО МОРЕ
На 11 април 1854 г. английската и френската парни фрегати „Сидон“ и „Магелан“, на котва пред Кюстенджа, откриват огън по руски (казашки) пикет. Това са и първите изстрели на Кримската война в Черно море.

На 3 срещу 4 януари 1854 г., далеч преди обявяването на война на Русия (27 и 28 февруари 1854 г.) английското и френско правителства дават заповеди на своите военни ескадри да навлязат в Черно море. На 26 март 1854 г. те хвърлят котва в заливите на Балчик и Каварна. Ескадрите имат заповеди от своите правителства да неутрализират руския флот в Черно море.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Дъндас (командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море издава заподед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ (H.M.S. „Sidon”, H.M.S. „Firebrand”) [1] да блокират черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав [2]. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).
В изпълнение на заповедта на вицеадмирал Дъндас на 27 март 1854 г. съвместният патрул фрегати отплава от Балчик и вечерта на 27 март хвърля котва в залива на Кюстенджа. Градът е напуснат от своите жители от страх пред напредващите руски части. Жителите му - мюсюлмани и християни са избягали към Хаджиоглу Пазарджик (Добрич) и Варна.
На 30 март (11 април) 1854 г. казашки пикет влиза в Кюстенджа, но съюзническите патрулни фрегати не забелязват това. Парната фрегата „Файърбранд“ носи от Балчик известието, че Англия и Франция официално са обявили война на Русия, но капитаните на патрула все още не знаят това [3].  
Капитанът на парната фрегата „Сидон“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) [4] пише в доклад до вицеадмирал Дъндас на 1 април 1854 г.: „Господине, в изпълнение на Вашите заповеди от 27-ми миналия месец, продължих заедно с „Файърбранд” и „Магелан”, френския параход, към Кюстендже и вечерта хвърлих котва. На сутринта на 28-ми стъпих на сушата с капитаните Магре и Паркър, за да се сдобия с информация относно напредването на руснаците. Намерихме Кюстендже почти изоставен от жителите му, които бяха затворили домовете си и магазините, бързайки към Пазарджик и Варна с каквото могат да пренесат с каруци и коне, в ужас от приближаването на руснаците и насилието на отряда“ [5].
На връщане от Дунавските устия на 10 април 1854 г. фрегатите „Сидон“ и „Магелан“ [6]  хвърлят котва в залива на Кюстенджа. На 11 април, с три лодки, капитаните Джордж Голдсмит и Пласид Магре слизат на брега за да попълнят запасите на параходите от прясна вода и за лов на гъски. Те се натъкват на казашки пикет, стрелят и убиват един (или трима) казаци. При реалната възможност да бъдат пленени капитаните бързо отплават към своите кораби. При отдалечаването на лодките от брега тежката корабна артилерия на „Сидон“ и „Магелан“ открива огън по Кюстенджа и нанася загуби на руската (казашка) конница [7]. Това са и първите изстрели на Кримската война в Черно море.  ...

Пълният текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ (в PDF формат) можете да прочетете тук.

Sebastopol from the sea - sketched from the deck of H.M.S Sidon. W. Simpson, delt., T. Picken, lith. Published April 24th 1855, by Paul & Dominic Colnaghi & Co., 13 & 14, Pall Mall East.