НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РЕЙТИНГИТЕ НА АРАЛАМБИ (ПО ПОВОД
РЕЙТИНГИТЕ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И НА
ВИСШЕТО ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ)

Уважаема редакция на е-Морски вестник, здраве желая! Намерих и прочетох публикуваните неотдавна резултати от изследването на нашенската система за висше образование по отношение на рейтингите, които получават висшите училища за 2018 г. Занимавал съм ви с подобни глупости и в други години, ама едва ли някой си спомня. Галимацията е голяма, мнозина от читателите на вестника не биха си губили времето с това дори да им плащат, ама нейсе. Искам само да ги информирам за сравнението, което може да бъде извлечено от публикацията за класираните висши училища в професионалното направление „Транспорт, корабоплаване и авиация“.
На първо място, каква изненада, е класиран Софийският университет, с 61 условни точки, а на второ - Висшето военноморско училище, с 54 точки. Рейтинговата публикация дава възможност да се направят детайлни сравнения по отделните индикатори и аз ги направих специално за вас.
При оценяването на учебния процес, по индикаторите „програмна“ и „институционална“ акредитация, „ексклузивност“ на преподавателите,  и завършили успешно студенти резултатите са 1:1. В Морското училище обаче се преподава по 14 „бакалавърски“ и 9 „магистърски“ специалности, докато в Университета те са общо 7. Във Варна студенти се обучават и в 5 специалности от т. нар. „регулирани специалности“, в Софийския няма такива.

По индикатора „Международна мобилност“, каквото и да означава това, съотношението е 8:1 в полза на варненци.
Оценяването на „учебната среда“ в рейтинговото изследване изглежда така:
Стопански инвентар: Сф - Вн 1:2;
Оборудване: Сф - Вн 1:2,5;
Библиотечен фонд на студент: Сф - Вн 1:1;
Ползваемост на библиотечния фонд: Сф - Вн 1:3;
Информационно обезпечаване: Сф - Вн 1:2;
Учебна площ:  Сф - Вн 1:3,5;
По показателите „престиж“, „социално-битови и административни услуги“ и други подобни алабализми резултатите са 1:1.
А сега - внимание! Разликата в полза на СФ-то се получава благодарение на показател „Реализация на пазара на труда и регионална значимост“. Величината на осигурителния доход на завършилите в Сф випускници и приносът им към осигурителната система били много по-големи. Освен това, макар че по същия показател е отчетено, че нивото на безработица сред завършилите е в съотношение 1:1, спрямо средната за региона безработица варненци оставали три пъти по-често без работа. Освен това, софиянци пишели много по-често в издания, отчитани от Scopus и, Web of Science, че и ги цитирали, а нашите не. Толкова им е скопосът на нашите, би казала баба ми! Що не вземат да ги зарежат тези пусти занятия и да дращят статийки, да пращат и да си плащат… И  да цитират, аз съм писал и съм те цитирал, ти като напишеш - ти си знаеш!
Араламбене му е майката!

ЯНЧО, трам тарарам

П.П. В култовата „Всяка неделя“ на Кеворкян, наскоро след събитията от Великия Десети една леля на лицето Иван Костов разказва как един негов чичо носил хляб на партизаните. Полицията блокирала петима от тях и те се скрили в миша дупка, гладни-прегладнели. Чичето имал у дома едва половин хляб, наскубал и малко лук от градината и с голям страх им ги занесъл. След „победата“ ятаците започнали да осребряват помощите, които били давали и това диване също решило да намаже. Като занесъл типовата молба за признаване на „активност“, една другарка, от същите, дето се криели в дупката, го отрязала: „Идеш да продадеш оня зелен лук ли, дето ни го донесе?“ А той, типично по Костовски й казал: „Да е.а вашта мама, защо не взех на времето голямата пара за келявите ви глави, да си оправя децата, ами съм тръгнал хляб да ви нося…“. Аз, брат ми, не съм я докарал чак дотам, ама като прочета някой хабер от Софийско, много често си мисля: „Вашта мама!“