НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„КМЕТОВЕ НА НЕСЕБЪР СЛЕД 1878“ - НОВИ ИНИЦИАТИВИ
Националната библиотека на Република Македония в Скопие е една от европейските библиотеки, които по линия на международния книгообмен получиха от Националната ни библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изданието „Кметове на Несебър след 1878 г.“ Книгата излезе от печат в края на миналото лято и е сред големите културни инициативи осъществени от Община Несебър и нейното ръководство.
Българите в Р. Македония оцениха високо несебърското начинание и вниманието, което то отделя на прокудените от Македония българи, намерили своя пристан и житейско осъществяване в Месемврия, днес Несебър.
По инициатива на влиятелния Български културен клуб в Скопие (БКСС) и Културния център Геопан започна - на страниците на БКСС, „Морски вестник“ - Варна и „Несебър Нюз“ - съвместното публикуване на поредица от очерци за черноморски кметове - българи от Македония. Първият очерк, който предизвика отклик, както в Македония, така и сред наследниците му в България, е за Димитър Занешев - един от кметовете на древния черноморски град, популярен и помнен от несебърското население.
Благодарение на публикациите на БКСС и отзивите на потомците на големия българин патриот, са уточнени и допълнени някои сведения за неговия живот. Те са повод за тази съвместна публикация между „Несебър Нюз“ и Българския културен клуб в Скопие. Ползваме случая да изкажем благодарност на
Елисавета Занешева - потомка на незабравимия Димитър Занешев за новите сведения и да поздравим колегите от БКСС за общото начинание. 

Очеркът за Димитър ЗАНЕШЕВ (в PDF-формат) можете да прочетете
в рубриката „Кметове на българските морски общини“ в раздела „Морски колекции“.