НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРОБЕН РЕЙС НА „КОМЕТА“ № 9 ОТ ВАРНА ДО
ПРИНЦОВИТЕ ОСТРОВИ В МРАМОРНО МОРЕ
(1975 Г.)

Малко известен факт е този експеримент, направен през лятото на 1975 г. За него научаваме от публикация в тогавашния варненски официоз „Народно дело“ от 30 юли 1975 г. В „пробния рейс“ са ангажирани различни институции: „Бюрото за младежки туризъм „Орбита“, чуждестранни западни фирми и „БМФ“ (като корабособственик). Според публикацията, целта е да се сключат договори „за превозване на пътници за еднодневно пребиваване в този град“ (Истанбул - бел. ред.). Очевидно, бъдещата услуга е насочена към „чуждестранните летовници в страната ни“.
Идеята не е лишена от основание и в наши дни се реализира (уви!) само с автобуси. И пътниците са чуждестранни летовници, а нашенци, които често ползват и хотели в Истанбул, с което увеличават възможностите за интересна екскурзия. Вероятно замисълът е включвал отплаване в нощно време от Варна и целодневен престой в Истанбул, с последващо отплаване от там също в нощно време. Добра е и идеята за плаване на „Комета“-та до Принцовите острови в Мраморно море, но тя едва ли е била посрещната с ентусиазъм от евентуалните турски партньори, които печелят от поддържането на тази линия.
Така или иначе, пробният рейс най-вероятно си остава само като неуспешен експеримент, защото така и не открихме следваща публикация в „Народно дело“. Ако в нещо грешим, ще ни бъде приятно ако читателите на „Морски вестник“ ни опровергаят. Ще бъдем истински щастливи ако някой български предприемач ни опровергае с „римейк“ на тази идея, но поне засега експресните кораби тип „Комета“ упорито отказват да се върнат за постоянно край нашите морски брегове. През 2007 г. се появи „Комета“ с името MARINE PRINCES, но тя „оплава“ през август 2009 г. на борда на друг кораб и повече не се завърна (17 август 2009 г. Необичайна гледка: кораб пренася на борда си друг кораб).
През 2011 г. се появиха два експресни пътнически кораба тип „Комета“. Техните усилия сякаш бяха по-успешни (27 октомври 2011 г. Бързоходен пътнически кораб тип „Комета” на Морска гара Варна), но не можаха да възвърнат старата слава на своите предшественици. Дано с това не свършат опитите за завръщането им!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Експресен пътнически кораб тип „Комета“ на Морска гара Варна, 1976 г.
7 август 2011 г. Отново „Комета“ на Морска гара Варна. Къде ли е тя сега? Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
През 2007 г. се появи „Комета“ с името MARINE PRINCES. Тази рекламна снимка бе публикувана тогава от много български медии.
Факсимиле от публикацията във в. „Народно дело“ от 30 юли 1975 г.
Салоните на „Комета“-та са много по-просторни и много по-удобни от салона на който и да е автобус и в наши дни. Снимката е от 1976 г.