НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕКИПАЖЪТ НА „БУРГАС“ СПАСЯВА МОРЯЦИ ОТ
ПОТЪВАЩИЯ ТУРСКИ КОРАБ CELIKTRANS II
(1988 Г.)

На 24 януари 1988 г. екипажът на контейнеровоза „Бургас“ на Параходство БМФ с капитан к.д.п. Веселин Генов открива рано сутринта в Йонийско море бедстващия турски кораб CELIKTRANS II (IMO: 7364376) с крен около 30 градуса. Шестима турски моряци с корабна лодка са успели да напуснат своевременно потъващия кораб и „Бургас“ маневрира за тяхното спасяване. След това спасяват и капитана на турския кораб, който е бил във водата. Четирима турски моряци, намиращи се на спасителен плот, са вдигнати на борда на румънския кораб „Лупени“.
Времето по време на спасителната операция е лошо: вятър - 8 бала, вълнение - 6 бала. Лодката на турския кораб е разбита, но моряците са спасени и приети на борда на българския контейнеровоз. До 10,40 ч. на същия ден „Бургас“ се включва в издирването на паднал от борда на спасителния плот моряк. Спират издирването след като в търсенето се включват италиански вертолети. В 17,30 ч. на същия ден застават на котва на вътрешния рейд на порт Аугуста (Porto di Augusta), о-в Сицилия. Тук оставят спасените турски моряци и продължават към назначеното пристанище Феликстоу, Англия.
CELIKTRANS II (IMO: 7364376) е кораб за генерални товари, построен през 1974 г. в Celiktrans Shipbuilding, Тузла (стр. № 52). От 1985 г. е собственост на турската компания Husnu Sismanyazicioglu Denizcilik ve Ticaret и е регистриран под турски флаг. Дължината му е 62,2 м, широчината - 8,6 м, газенето - 3,7 м (deadweight 1400). Потъва в точка с координати 36.30N/16.44E по време на прехода от Пирея (Гърция) до Сардиния (Италия), натоварен с оловен концентрат.
Случаят веднага става известен у нас след публикуването на радиограмата, изпратена от капитан Веселин Генов, във в. „Народно дело“. Преди около десетина години разговарях с капитан Веселин Генов за този случай. Помня неговото голямо желание да се срещне със спасения от него турски капитан. Но то не се е осъществило. Уви, в повечето случаи става така - спасителите и спасените на море се виждат само веднъж в живота си…
Атанас ПАНАЙОТОВ

На мостика на „Бургас“ - четирима от участниците в спасителната операция: капитанът Веселин Генов, старши помощник-капитанът Георги Станчев Бъчваров и рулевите Пламен Игнатов Стефанов и Владимир Петров Георгиев.
Контейнеровозът „Бургас“, 1989 г.
Старши помощник-капитанът на „Бургас“ Георги Станчев Бъчваров.
Капитанът на „Бургас“ капитан далечно плаване Веселин Генов.
Факсимиле от публикацията във в. „Народно дело“, 25 януари 1988 г.