НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА МОНЕТИТЕ НА ДИОНИСОПОЛИС - № 12
Монета на Юлия Домна от с. Бранище, Добричко

Посредством група в социална мрежа в интернет получих информация, че от района на с. Бранище, общ. Добрич, произхожда дионисополска бронзова монета на Юлия Домна. Тя ще бъде представена в настоящото кратко съобщение.
Родената около 170 г., Юлия Домна е била знатна римлянка, дъщеря на Юлий Басиан, който пък бил върховен жрец на слънчевия бог Хелиогабал в голямото светилище на град Емеса в Сирия. През 186 или 187 г. тя станала съпруга на римския император Септимий Север (193-211 г.), а съответно по-късно и майка на синовете му - императорите Каракала (211-217 г.) и Гета (209-211 г.), като фактически тя имала важна роля и при управлението на сина си Каракала. Като причина за смъртта ? се посочва самоубийство, което тя извършила през 217 г., когато била тежко болна, а в същото време и тормозена от император Макрин (217-218 г.). Тялото й било изгорено, а пепелта й била прибрана в урна, която била положена в Мавзолея на Хадриан в Рим (Скар 2008, 131, 133, 144-145).
Въпреки че не ми бяха дадени данни за теглото и диаметъра на монетата, според снимките от интернет описанието на паричния знак от с. Бранище е следното: …

Пълния текст на статията на Калоян ДИМОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Обр. 1. Монетата на Юлия Домна от района на с. Бранище.