НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА МОНЕТИТЕ НА ДИОНИСОПОЛИС - № 13
От читатели: бронзови монети на Дионисополис

В колекциите на двама колекционери, живеещи извън България, съответно в САЩ и Германия, са попаднали общо три бронзови дионисополски монети, които ще представя в тази статия.
Първата монета е от колекция, която вече е коментирана в „Морски вестник” и в която се съхранява втория екземпляр с изображение на змия, описан в „За монетите на Дионисополис - № 6” (Обр. 1). Причината да публикувам тази монета отделно след първата е, че тя е постъпила в колекцията след написването на споменатия материал. Паричният знак е закупен на 25.01.2019 г. чрез eBay от Илинойс, САЩ, като преди това същата тази монета е била предложена за продажба от Roma Numismatics Limited като лот № 247 в техния E-Sale 20. Тя има следното описание:
Аверс: Глава на Кибела с крепостна корона, надясно.
Реверс: Кибела, седнала на трон, наляво. С лявата си ръка се подпира, а с дясната държи фиала. Легенда: …
Тегло: 7,60 гр.
Диаметър: 23 мм.
Референция: Тачев 2016, № 73-76.
Тук на легендата освен градът-издател е посочено и името на монетния магистрат  - …, а времето на отсичане на тази емисия трябва да се отнесе към II в. пр. Хр.
Един елемент от аверса на този екземпляр го прави по-интересен. Вероятно монетата е износена, ударена или аверсния печат е бил гравиран по такъв начин, че носът на Кибела е получил особена форма. …

Пълния текст на статията на Калоян ДИМОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.Обр. 1. Монета № 1 - снимка от собственика.