НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕКИПАЖЪТ НА „КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ“ СПАСЯВА ЕКИПАЖА НА ПОТЪНАЛАТА АНГЛИЙСКА ЯХТА
SATURATION (1987 Г.)

На 15 януари 1987 г., на 300 мили северно от Канарските острови, в 16,30 ч. местно време, вахтените на мостика на моторния кораб „Капитан Георги Георгиев“ забелязват спасителен плот. Капитан Добромир Добровски обявява общокорабна тревога „Човек зад борда!“ Времето в района е лошо: вятър - 7 бала, вълнение - 6 бала. Българските моряци действат професионално и само след половин час тримата членове на потъналата английска яхта Saturation: двама англичани и една американка, са на борда на кораба.
От публикация във в. „Народно дело“ (22 януари 1987 г.), където е публикувана радиограмата на капитан Добровски, научаваме, че яхтата е отплавала на 10 януари 1987 г. от пристанище Кристианос на остров Тенерифе от Канарския архипелаг за остров Корфу (Гърция). На 13 януари с.г. по време на щорм яхтата се преобръща и разбива на части. Екипажът й прекарва три денонощия в спасителния плот (сал) в развълнувания Атлантик, докато са забелязани от преминаващия наблизо български кораб, който плава от Бургас за Сиенфуегос (Куба).
На борда на „Капитан Георги Георгиев“ корабокрушенците намират не само подслон, медицинска помощ, храна и дрехи, но и нови приятели. Капитан Добровски изпълнява молбата им да не ги оставя на попътния остров Мадейра, а в пристанище Санта Крус де Тенерифе, където могат да разчитат на приятели, които могат да им помогнат да се завърнат в родината си. Финалът на тази история може да бъде обобщен с края на радиограмата на капитан Добровски: „На 17 януари в 04.00 ч. сърдечна раздяла в Порт Санта Крус де Тенерифе. Спасени три млади живота и нови приятели за България“.
За читателите на „Морски вестник“ предлагаме ретро-фоторепортаж от това събитие (в PDF-формат), който можете да разгледате тук.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Тримата корабокрушенци сред част от екипажа на „Капитан Георги Георгиев“.
Факсимиле от публикацията във в. „Народно дело“ (22 януари 1987 г.).