НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЧЕРА ОТ ВАРНА ОТПЛАВА ПОРЕДНИЯТ ТУРСКИ КОРАБ…
Това всъщност не е никаква новина. Почти всеки ден от някое от пристанищата на Варна и на Бургас отплава турски кораб, или пък пристига. В това няма нищо необичайно. И ако публикуваме снимката на поредния сред тях, то е, за да си зададем за пореден път реторичния въпрос: кога всъщност българските корабособственици изгубиха тази пазарна ниша?
Вчера от варненското Пристанище „Одесос ПБМ” EАД отплава моторният кораб AHMET AGAOGLU (IMO: 9082001), (gross tonnage - 2868; deadweight - 4303), регистриран под турски флаг, пристанище на домуване Истанбул. Построен е през 1994 г. в турската корабостроителница GISA SHIPBUILDERS. Оператор на кораба е турската компания INANDILAR DENIZCILIK. Максималната му дължина е 88,55 м, максималната широчина - 14,85 м, а максималното газене - 6,01 м. Главният му двигател е SKODA. AHMET AGAOGLU е предназначен за превоз на генерални товари, но може да пренася и контейнери (150 TEU).
Ако погледнем в специализираните сайтове, ще видим, че през последните две години корабът „шета“ между български, румънски, турски и гръцки пристанища в Черно и в Егейско море. Размерите му позволяват посещения на румънските пристанища на река Дунав - Галац и Сулина. През 2017 и 2018 г. е бил във Варна. Значи работа за този тип кораби има достатъчно. И докато в България унищожаваха корабостроенето (най-вече във Варна), в Турция то далновидно се развиваше. Краткият възход на Русенската корабостроителница, която можеше да строи кораби точно от този тип и размери, не беше използван от българския морски бизнес. А политическите игрички около завода му видяха сметката окончателно.
И какво се получи в крайна сметка? В южната ни съседка корабостроенето се развиваше, произвеждаше кораби, за които имаше (и ще има!) работа и в годините на криза, и в годините на подем на икономиката. В бизнеса, както е известно, празно пространство няма. То се заема от далновидните и предприемчивите. А за останалите остава ролята на зрители.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Моторният кораб AHMET AGAOGLU (IMO: 9082001) поема курс към Босфора. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК