НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБИ ОТ ВТОРАТА ПОСТОЯННА ПРОТИВОМИННА ГРУПА НА НАТО ЩЕ ПОСЕТЯТ ВАРНА
От 22 до 25 февруари 2019 г. на посещение във Варна ще пристигне Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).
Групата ще включва в състава си кораби от ВМС на Германия (FGS WERRA), ВМС на Турция (TCG AKCAKOCA), ВМС на Румъния (ROS LT LUPU DINESCU) и ВМС на България (BGS TSIBAR).
Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Мартин Шварц, командир на кораб за управление WERRA - капитан ІІІ ранг Робърт Леман, командир на минен ловец AKCAKOCA - капитан ІІІ ранг Мерич Кобак, командир на базов миночистач LT LUPU DINESCU - капитан ІІІ ранг Йонут Диакону и командир на минен ловец TSIBAR - капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов.
Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море.
За времето на развръщането на групата в Черно море са предвидени визити в пристанищата Варна и Констанца, както и участие в българо-румънското противоминно учение „Посейдон” в периода от 1 до 8 март.
На 22 февруари 2019 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с кмета на Община Варна и със заместник-командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби.
Корабите ще застанат на Морска гара, като на 23 и 24 февруари, събота и неделя, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на гр. Варна, всяка сутрин от 10:00 до 12:00 и следобед от 14:00 до 16:00 часа.
При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

Връзки с обществеността на ВМС

Германският кораб за управление WERRA (А 514). Източник: http://www.shipspotting.com/