НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЪГЛЕВОЗИТЕ ОТ ТИПА LIBERTY EC2-S-AW1
Повод да напиша тази статия е публикацията в „Морски вестник“ 25 февруари 2019 г. Как преди половин век изгря звездата на стария въглищар параходът „Алгол“? Тя събуди в мен далечни спомени от младостта ми, когато във Варна или Бургас можеха да се видят два от тези кораби под български флаг - „Сакар” и „Славянка”. Това бяха бившите тексимски кораби „Алгол” и „ Андромеда”. По онова време те бяха над 20 годишни кораби и току що бяха преминали под новите си имена към Параходство БМФ.
И двата кораба бяха от типа „Либърти“ EC2-S-AW1 и навремето са били част от славния новопостроен американски търговски флот от над 2700 кораба тип „Либърти“ за нуждите на Втората световна война. В нея САЩ  взеха участие, в т.ч. и с доставка на помощи от храни и оборудване през океана с тези кораби на съветска Русия.
След войната, голяма част от оцелелите кораби „Либърти“ бяха разпродадени и още дълги години работиха по морета и океани. Като се има предвид, че това не бяха скъпи кораби, навремето се е считало, че и дори само едно прекосяване на океана оправдава строителството им. Това демонстрира известната американска предприемчивост и технически гений.
Постройката на първите 14 кораба отнема около 230 дни. В течение на периода 1941 – 1942 г. чрез последователни усъвършенствания срокът за постройка (от залагането до спускането на вода) е намален до 42 денонощия. През ноември 1942 г. корабостроителниците на Кайзер поставили рекорд – заложен на 8 ноември SS Robert Peary е спуснат на вода на 12 ноември (4 дни, 15 часа и 29 минути от залагането му) и тръгва на първия си курс на 22 ноември; корабът преживява войната и служи до 1963 г. Въпреки това е по-скоро пропаганден трик, който не може да се повтори в серийното производство. За строеж на „Либърти“ са ангажирани 18 корабостроителници (без да се броят множеството подизпълнители) и в 1943 г. готовата продукция достига средно 3 кораба на ден.
Тук ще обърна внимание на особеностите в конструкцията на два от трите типа кораби „Либърти“ - еднопалубните въглищари и танкерите. Първият от тях се различава значително по външен вид от стандартния сухотоварен „Либърти“ и за учудване, третият тип, танкерът, прилича по външен вид на сухотоварния „Либърти“. На сухотоварния стандартен тип „Либърти“ няма да се спирам, тъй като за него е написано много. …

Пълния текст на статията на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Тексимският въглевоз „Андромеда“, по-късно „Славянка“ в Параходство БМФ. Източник: http://www.shipspotting.com/