НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ФОТО АТЕЛИЕ „СПОДЕЛИ ИСТОРИЯТА“ ОТВАРЯ ВРАТИ НА ТРЕТИ
МАРТ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Военноморският музей във Варна на националния празник 3 март ще бъде с вход свободен. От 11 до 15 часа в неговите зали ще се проведе фото ателие „Сподели историята”.
С помощта на фотографии от фонда на музея  и съвременна техника посетителите ще станат съучастници във важни моменти от българската история. Инициативата за изработване на колажите е на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. 
Желаещите ще си направят групова или индивидуална снимка заедно с цар Борис III, с Никола Вапцаров, с морския капитан Васил Филев, служил на кораби от Българското търговско параходно дружество до 1940 г. и с офицери от Щаба на Флота. Специална дигитална среда ще позволи на гостите на музея да се качат на палубата на кораба „Дръзки” заедно с екипажа, участвал в потопяването на турския крайцер „Хамидие” по време на Балканската война през 1912 г. Съвременната техника ще позволи на всеки желаещ да усети радостта от богатия улов на риболовния кораб „Албатрос“ през 1965 г. или вълнението от бурята на кораба „Миджур“ в Норвежко море. Колажите ще станат веднага и всеки може да ги добави към личния си албум.
Инициативата се реализира в няколко български музея и е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
По повод националния празник Военноморският музей  във Варна отваря своите експозиции с вход свободен от 9.30 до 17.30 часа. Безплатно е и участието във фото ателието.

Капитан Васил Филев на летния мостик на парахода „Цар Фердинанд“, 1940 г.