НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА МОНЕТИТЕ НА ДИОНИСОПОЛИС - № 10
Дионис… малко митология

Изследванията на покойният проф. дин Иван Карайотов в областта на нумизматиката са оставили дълбока следа в науката. Неизмерими са приносите му към изучаването на античното монетосечене на градовете по Българското Черноморие и най-вече към това на Месамбрия (дн. Несебър). В статиите си той често правеше препратки към митологията, която познаваше добре. Тази кратка статия посвещавам на него!
В този материал, без да се отделям от темата за монетите на Дионисополис, ще представя една малка част от древногръцката митология. Тя е свързана с Дионис, богът на виното, който дава плодородие, радост и сила и чието име е носил в миналото днешният град Балчик - античният Дионисополис.
Обичайно Дионис е представян като весел бог с венец от лозови пръчки или бръшлян, в ръцете си държи тирс, а шумното му обкръжение най-често се състои от менади, сатири и Силен. Именно Дионис е изобразен в множество дионисополски монетни, сред които са най-ранните градски емисии от IV в. пр. Хр., парични знаци от III в. пр. Хр. и др. (Обр. 1-2.) (Тачев 2016, 6-7, 14-15, №№ 8, 31). Тук няма да се спирам на свитата на Дионис, а само на някои моменти от неговата „история”.
Според митологията бог Дионис е син на гръмовержеца Зевс и дъщерята на тиванския цар Кадъм Семела. Каква е историята с неговото раждане? Заради Семела бащата на Дионис дал ненарушима клетва в свещените води на подземната река Стикс, че ще изпълни всяка нейна молба. Именно това обещание било използвано от Хера, съпругата на Зевс. Тя убедила Семела да поиска от Зевс да ? се покаже като цар на боговете, а той от своя страна нямал избор и се съгласил. Щом обаче богът се появил в цялото си великолепие в двореца на Кадъм всичко се разтресло и започнало да се руши, а самият дворец бил обгърнат от пламъци. Дионисовата майка Семела паднала в огъня и виждайки своя край, осъзнала, че Хера чрез своята хитрост я погубила. Тогава сред пламъците се родил малкият Дионис, а от земята се появил гъст зелен бръшлян, който покрил новороденият бог и го спасил от огъня. Това дете не можело да оцелее само, затова Зевс взел сина си и го зашил в бедрото си. След известно време, когато Дионис укрепнал, излязъл от бедрото на баща си, който чрез пратеника на боговете Хермес изпратил детето при сестрата на Семела, Ино, и нейния мъж, царят на Орхомен, Атамант. Хера разбрала, че Зевсовото дете е при Ино и Атамант и им се разгневила. Заради нея Атамант полудял и убил сина си Леарх. Опитал се да убие и Ино, и другия им син Меликерт, но нереидите ги спасили и ги превърнали в морски божества. Отново се появил Хермес и спасил Дионис, като го отвел в Нисейската долина, където младият бог пораснал под надзора и грижите на нимфите (Кун 1985, 60-61). …

Статията на Калоян ДИМОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Обр. 1. Дионисополска монета от IV в. пр. Хр. с изображение на Дионис
(after Classical Numismatic Group, Electronic Auction 416, Lot 29, 14.03.2018).
Обр. 2. Дионисополска монета от III в. пр. Хр. с изображение на Дионис
(after Classical Numismatic Group, Electronic Auction 365, Lot 58, 16.12.2015).