НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ СНИМКИ ОТ ИНТЕРИОРА НА ПЪТНИЧЕСКИЯ
КОРАБ „КАЛИАКРА“

Преди две години представихме на читателите на „Морски вестник“:
29 януари 2017 г. Ретро фоторепортаж: На борда на пътническия кораб „Калиакра” преди 60 години
 
Това бяха снимки, направени на борда на кораба през 1957 г. Със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна, открихме още по-ранни снимки - от 1956 г. Разбира се, за една година интериорът на „Калиакра“ не се е променил, но сега имаме възможност да представим други ракурси, към същите, или към други помещения от вътрешността на кораба. За първи път публикуваме и поглед към машинното отделение.
Корабът, който по инерция наричаме „малък пътнически“, всъщност приема 250 души на борда си, а екипажът му се състои от 15 души. За тях са предвидени следните помещения:
За екипажа: 3 единични кабини, 5 двойни кабини, 2 кабини с по четири легла, два салета с по 11 места.
За пътниците: 4 двойни кабини, салон на главната палуба за пътниците І класа с 22 места, салон на долната палуба за пътниците І класа с 30 места, салон за пътниците ІІ класа на долната палуба с 24 места, салон за непушачи на долната палуба с 15 места, салон за майки с деца на долната палуба с 14 места. Освен това при необходимост пътници могат да бъдат настанявани в две допълнителни помещения, всяко от които разполага с по 12 легла.
С това не изчерпваме темата за „Калиакра“, който от 72 години е на вода!
МОРСКИ ВЕСТНИК

250-местният пътнически кораб „Калиакра“.
В един от салоните за пътници картина на мариниста Георги Велчев е „ескортирана“ от два лозунга: „Пътуването по море освежава и укрепва здравето!“ и „Посещавайте забележителностите на нашето крайбрежие!“
Поглед към машинното отделение.
Тук около картината на Георги Велчев място за лозунги няма.
Поглед към долната палуба. Вляво и в дясно се виждат вратите на кабините.
Поглед към едната от едноместните кабини.