НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОРКЕСТЪР-Р-Р-Р, ЗАРЯ!
Няма по-тържествена, по-красива и по-възпитателна церемония от тържествената заря-проверка, която по традиция се провежда на всеки стойностен празник, свързан с извоюването на свободата и независимостта на Родината! Няма! Тези тържества, особено провежданите в по-малките населени места, където през годината я се случи нещо, я не (като изключим панаирите с пуканки и захарен памук), са часът на българщината за мало и голямо.
Къде другаде малките дечица ще видят войската в парадни униформи, ще изслушат с внимание имената на нашите герои, ще вдишат барутен дим? Никъде!
Чест е за Българската армия, че продължава тези традиции, чест е за управниците, които присъстват на тях, радост е за ветераните, за семействата на героите и за хората, изпълващи площадите, демонстрирайки българския дух и родолюбие!
За професионалиста обаче, възниква и информация за размишление… Заради недогледани, наглед дребни неща. Какво аз провиждам през красотата?
Първо, униформите на нашето воинство. Класическа, парадна е само униформата на гвардейците - шинелът, с правия ръкав и маншета, двуредното

закопчаване с лъснатите до блясък копчета, ботушите и калпака, с перото - приказка!
И пред тях - генералът „наш“, с камуфлажна униформа (фуфайка, клин и бойни чепици) и червено таке, като сръбски партизанин - премяна за окопа!
Срещу тях - висшите началници, в кожени якета (мачкан лак), с ципове и тик-так копченца - спортно елегантни! Униформа?! Попитайте който и да е дизайнер, дали това изобщо „мирише“ на униформа, при това - военна. Отнюд! А фуражките - везани, натруфени, жив кич!
И второ, рапортите. На командирите на роти - иди-дойди, от Аспарух до Кербала, горе-долу звучат добре. Но, „гвоздеят“ на командващия зарята?
…, с изключение на геройски загиналите за свободата и независимостта на РЕПУБЛИКА България?“
С един замах зачеркваме загиналите по време на вековната ни история и остават само тези, геройски загинали след референдума „Монархия - Република“?!
Тук е мястото на две вълшебни думички, господа! Отечество, или Родина. Изборът е ваш!

Капитан І ранг (р) Станко СТАНКОВ,
ветеран-командир на подводница от българските ВМС

P.S. Авторът не ангажира институциите в които работи и членува с личното си мнение.

Бел. ред. Илюстрацията е предложена от автора.