НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ НА ВСИЧКИ ДАМИ, НА КОИТО В СЪРЦЕТО
ВИНАГИ ИМА МЯСТО И ЗА ЛЮБОВТА КЪМ МОРЕТО!

Дами-фитери на борда на „Добри Чинтулов“ и „Бургас“ (1971 г.)

В публикация във в. „Народно дело“ (Варна) от 24 август 1971 г. Г. Калинов съобщава: „На плаване тръгнаха още две жени“. Става дума за две дами - стругари, от ремонтната работилница на Параходство „Български морски флот“. Гинка Ралева тръгва на плаване с кораба „Добри Чинтулов“ до черноморските пристанища Иличовск (дн. Черноморск) и Жданов (дн. Мариупол) - тогава в СССР. „Ръководството на кораба остана доволно от нейната работа“ - обобщава Г. Калинов.
Радка Кънева е приета в екипажа на „Бургас“ за 30-дневен средиземноморски рейс. С повече от 10 години стаж в ремонтната работилница и със защитен VІІ разряд, тя не само получава висока оценка за своята работа като стругар по време на плаването, но и покана да остана на борда и за следващите рейсове на кораба.
Тогава длъжността „фитер“ не беше още в употреба по нашите кораби, но от днешна гледна точка Гинка Ралева и Радка Кънева на практика са първите дами - фитери в историята на Параходството. А това, както твърди Г. Калинов, през 1971 г. е рядкост в световната практика.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Карикатурата на Светлозар ЗАГОРОВ (1942 - 1990 г.) е поместена във в. „Народно дело“ през 1975 г.
Факсимиле от публикацията във в. „Народно дело“ от 24 август 1971 г.