НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди 30 години:
ИЗПИТАНИЕ ЗА ЕКИПАЖА НА РО-РО КОРАБ „БОЯНА” В СЕВЕРНИЯ АТЛАНТИК
На 25 февруари 1989 г. българският Ро-Ро кораб „Бояна” (BOYANA - IMO 7826855), собственост на СО „МАТ” с екипаж от Параходство БМФ, попада в зона на ураганни ветрове в Северния Атлантик. Под командването на капитан Васил Вълчев „Бояна” е на път от Казабланка за Хавър, като на борда му има 100 хладилни трейлера (полуремаркета), пълни с цитрусови плодове и зеленчуци. При сила на вятър 9 бала и вълнение от 7 бала се късат веригите на четири от превозваните ремаркета от горната палуба и те падат върху главната палуба. В 15.45 часа „Бояна” получава блек-аут с угасване на двата главни двигателя и загуба на управлението. От силното вълнение се преобръщат 25 трейлера. В 16.05 ч. екипажът успява да възстанови работата на главните двигатели и на управлението.
Към 19.00 ч. корабът се насочва към Лейшоес, но пристанищните власти отказват да го приемат поради лошото време. Ситуацията на „Бояна” започва да става критична след получаването на постоянен крен към десния борд. Цялото количество гориво е прехвърлено на десния борд. Корабът се насочва към Лисабон, а статичният крен вече достига до 15 градуса, при динамичен - 35 градуса. Трима моряци са ранени при падане на залетите с газьол палуби (газьолът е от трейлерите, използван за работата на хладилните агрегати).
На 26 февруари в 11.30 ч. „Бояна” влиза в порт Лисабон без пилот и при декларация от страна на капитан Вълчев, че поема целия риск и отговорност за маневрата. Корабът застава на кей с ляв борд при статичен крен към десния борд 17 градуса. Екипажът излиза с чест от това сериозно изпитание. След това две денонощия пристанищни плаващи кранове пренасят общо 250 тона бетонни блокове на палубата на левия борд, за да премахнат статичния крен.
На състоялия се няколко дни по-късно Стопански съвет в Параходство БМФ е взето решение к.д.п. Васил Вълчев и главния механик Кирил Батанов да бъдат удостоени със значката „За проявено себеотрицание и героизъм”. Двамата и още 11 члена на екипажа на „Бояна” получават и парични награди.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Поглед към предната част от корпуса на Ро-Ро кораб „Бояна” (BOYANA - IMO 7826855).
„Бояна“ след приставането в порт Лисабон.
Построеният през 1981 г. „Бояна“ продължава да плава и днес, но вече като Ro-Ro/Passenger Ship под името URD. Корабът поддържа линията Liepaja - Travemunde в Балтийско море. Източник: shipspotting.com
Капитан далечно плаване Васил Вълчев (с очилата) по време на срещата в Дома на моряка - Варна, където през март 1989 г. е станало награждаването на екипажа на „Бояна“.
Момент от срещата с екипажа на „Бояна“ в Дома на моряка, март 1989 г.
Публикация в португалския вестник DIARIO POPULAR nacional за случая с българския кораб „Бояна“.
Публикация в португалския вестник CORREIO DARMANHA за случая с българския кораб „Бояна“.