НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕИЗВЕСТНА КОЛЕКТИВНА НАХОДКА СЪС СРЕБЪРНИ РИМСКИ МОНЕТИ ОТ II - III В. ГРАД ПОМОРИЕ
(БУРГАСКА ОБЛАСТ)

В края на месец август, или в началото на месец септември 2015 г., в резултат на изкопни работи за строеж на семеен хотел, разположен в началото на град Поморие /античния град Анхиало (Бургаска област), на влизане в града, в посока от към Бургас, на дълбочина в почвата около 0,80 м, земекопната машина счупила малък глинен съд, в който имало около 130 сребърни римски монети от периода II - III в. - денари и антониниани. Находката моментално била разпиляна и разграбена от строителните работници - намервачи, работещи на обекта. За нейното откриване не са били уведомени нито собствениците на имота, нито ръководството на фирмата-инвеститор, нито пък музейните власти в града. Именно поради тази причина тя си остава неизвестна на науката и на друго научно лице.
Информацията за съкровище дължим на частни лица от градовете Пловдив, Асеновград и Пазарджик, според думите на които техни приятели и познати - в случая колекционери, си били закупил някои от монетите, част от анхиалската находка по време на различни сбирки и нумизматични срещи, проведени в различни части на страната.
Според въпросните лица, находката от град Поморие е съдържала сребърни монети, отсечени от следните римски императори и техните съпруги: …

Пълния текст на статията на Любомир ВАСИЛЕВ (в PDF-формат) можете да прочете тук.

На снимката: Денар на римския император Дидий Юлиан(193) от типа „PM TR P COS“. Екземпляр от същия монетен тип е имало и в находката от сребърни римски монети от II-III в., открита на територията на град Поморие през месец август 2015 г.
Снимков източник: https://www.vcoins.com/