НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕН ЗА МОТОРНИЯ КОРАБ „ПЛИСКА“ (PLISKA - IMO 5114569)
Наскоро прегледах написаното в „Морски вестник“ за трите кораба тип „Русе“: „Пловдив” (Plovdiv - IMO 5112860), „Плиска” (Pliska - IMO 5114569) и „Русе“ (Russe - IMO 5112286):
1 септември 2015 г. Преди 40 години: Съставът на екипажите на корабите тип „Русе“
Относно „Плиска“, аз съм бил на него през последните му три години, като трети и втори механик. Бях и в групата по подготовката за изкарването на рейда при продажбата му. Това бе през 1988 г. На рейда „Плиска“ бе заедно с още един или с още два кораба. Купи ги някой, който може и да ги е довлякъл за скрап, или за друго, но не БМФ. Ние ги подготвихме за провлачване (баластиране, застопоряване на руля и т.н.). Групата бе организирана по 35-то Постановление и съответно заплатено, но не от БМФ.
Мен ме издириха и намериха, разбира се от БМФ, бях в отпуска и „огладнял“. Беше лятото, август. Когато се качих на кораба и отидох до кабината си на втория механик, тя беше непокътната и заключена. И ключът беше там, където си го криех. Оттам нататък мога много още да разказвам и пиша, но не сега, нямам много време. Искам само да кажа личното си мнение, че корабът беше здрав - направен от шведска стомана, надстройката - от алуминий, нитован, а палубата се разсипа от модата „боя върху ръжда“. Машините пък се разсипаха от рационализациите да се сменят оригиналните масла с български, за което хора от тех. отдела получиха похвали и премии (!?). След побългаряването на маслата… - темата е много дълга и преживяна в детайли.
За битовите условия: корабът е бил ОК за 1957 г., но за 1986-та бе зле - нямаше дори централна вентилация, а сме ходили много пъти до Африка с оръжие (Либия, Ангола, Гана и др.). Разбира се, имаше и рейсове до Западна Европа. Отоплението с печки на стената - отлични от постройката, но при температури минус 15 градуса по Целзий, по-добре да си облечен хубавичко в кабината.
Въпреки всичко, това ми бяха младите ми години и имам хубави спомени особено за хората от машината, с които ми бе свързан живота (тогава корабът беше място за почивка, съгласно разбирането на Партията и на определени личности) и се налагаше да работим на кораба по 11 месеца, плюс един месец отпуск…
Маноел ДЕЧЕВ
Бележка на редакцията: „Плиска“ пристига в Aliaga, Турция, на 31 август 1988 г., където е продаден за нарязване за скрап.

„Плиска“ в Пристанище Варна-изток, 1983 г.
Pliska - IMO 5114569. Location: Rozenburg, Rotterdam, Netherlands. http://www.shipspotting.com